A kitörés napjával összefüggésben szombatra a Budapesti Rendőr-főkapitányság három bejelentett gyűlést engedélyezett, kettőt megtiltott, a főváros teljes területére pedig fokozott ellenőrzést rendeltek el hétfő 8 óráig, írja a police.hu.

A fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőrök szombaton 173 embert igazoltattak, a gyűlésekkel összefüggésben nem volt erőszakos bűncselekmény. A rendőrség közlése szerint összesen négy férfit állítottak elő. Kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt, tőlük fegyvernek látszó eszközöket - feltehetően airsoft fegyvereket - foglaltak le, amiket szakértő vizsgál. Egy embernél rugós kést találtak, ellene közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt indult szabálysértési eljárás.

Az egyik gyűlés részvevőjével szemben pedig az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt indult büntetőeljárás, mert a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó levenni a maszkját.

A gyűlésekkel összefüggésben erőszakos bűncselekmény nem történt.

Az antifasiszta Autonóm mozgalom „Állítsuk meg a nácik dicsőítését!” címmel tartott tüntetést szombat délután a Széll Kálmán téren. A nagyjából száz résztvevő között a Népszava beszámolója szerint sok külföldi szélsőbalos is megjelent erős rendőri jelenlét mellett.

A radikális jobboldal minden év februárjában megemlékezik az 1945-ös kitörésről, amikor német és magyar katonák próbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűbe zárt budai Várból.

Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt