Tudatosan hazudott egy korábbi interjúban arról, hogy évekkel ezelőtt kikérte a nagyapjáról, Gyimes Károlyról készült állambiztonsági dokumentumokat – közölte Bayer Zsolt az Index kérdésére válaszolva.

Úgy gondoltam, amint közlöm, hogy az egyik nagyapám nyilas volt, meg besúgó, az jókora vihart kavar. Nem akartam, hogy emiatt zaklassák a már akkor is idős rokonomat

– egyebek mellett ezzel indokolta Bayer Zsolt, hogy miért állította azt 2016-ban, hogy kikérte nagyapja, Gyimes Károly ügynökaktáit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából.

Ha úgy tetszik, tudatosan hazudtam

– fogalmazott most a Magyar Nemzet és a HírTV munkatársa.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, Ungváry Krisztián történész egy hete publikált egy hosszú cikket és egy videót arról, hogy Bayer korábbi állításaival ellentétben Gyimes Károly már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején gettóorvosként hüvelyi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, majd a háború után önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

Bayer ugyanis nyolc évvel ezelőtt egy interjúban arról beszélt, a kikért anyagok alapján Gyimes „emberséges volt” és „zsidókat mentett”, a besúgói jelentései pedig „semmiségekről szóltak”.

Ungváry cikke után Bayer már magyarázkodott egy kört a Magyar Nemzetben, azt írta, iszonyodik nagyapjától, és „tévedés, hogy kikérte volna az iratokat”. Az Indexnek viszont már nem azt mondta a fideszes publicista, hogy tévesen jelent meg, hogy kikérte volna az iratokat, hanem elismerte, hogy hazudott.

Bayer Zsolt élethazugságairól a héten Ungváry Krisztián nyilatkozott a frisshirek.hu YouTube-csatornáján a Magyar Közöny című műsorunknak is, ami itt is megtekinthető:

Fotó: MTI