Kemény szavakkal reagált Facebook-oldalán a Városi és Elővárosi Közlekedéséért Egyesület (VEKE), mert a Lázár János vezette közlekedési minisztérium döntése alapján a MÁV-Volán szerződést bontana a fővárossal, így pedig külön jegyet kellene vásárolni a Budapesten közlekedő HÉV-ekre, vonatokra és Volán-járatokra.

Kasza kiegyenesedik, bicska a zsebben kinyílik, János. A közlemény szerint te döntöttél. Átlépted a vörös vonalat, mehetsz vissza a balettbe ugrálni. Meg a lovaidhoz az istállóba. A MÁV-csoport komplett vezetése is elmehet melegebb éghajlatra. Havi ötmillióból plusz jut is telik is. Átok

– írta a szervezet a Facebook-posztjában.

A Frisshírek is beszámolt arról, hogy a BKK évvégén kiadott egy közleményt, amelyben jelezték: továbbra is használhatók lesznek a Budapest-bérletek. Azonban két nappal később MÁV-Volán cáfolt, és azt közölte, hogy csak március 1-jéig lesz erre lehetőség.

A VEKE ezzel kapcsolatban azt írta: „Várható volt, hogy a BKK gyanúsan szövegezett közleménye nem fejti ki a teljes igazságot. De hogy miért falaznak Lázárnak, az kérdés.”

A civil szervezet felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal hívja össze az ügyben a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését.

Ha nem teszi, bűnrészes. Egyébként sem ártana elszámolnia a minapi közleménnyel, és azzal, hogy valójában mit is írt alá. Hozzák nyilvánosságra az aláírt megállapodást! Verje meg az Isten, hogy ilyen alkalmatlan, buta és gonosz politikusokkal vagyunk körülvéve. Kellene egy kis tisztítótűz. Tegyük tisztába, aki a Budapest-bérlet megszüntetéséről döntött, vagy a döntést elfogadta és aláírta, az politikai hulla

– írta a VEKE a Facebookon.

A tárca egyébként korábban egy 2 milliárd forintos elszámolási vitára hivatkozott, ám Karácsony Gergely főpolgármester az RTL Híradónak hétfőn azt mondta: ennek semmi köze a bérletrendszer ügyéhez.

Vitézy Dávid, aki korábban volt már szakállamtitkár az előző Orbán-kormányban, de 2010 előtt szintén a VEKE elnöke volt. Az economx.hu-nak adott interjúban úgy vélte, lényegében megszűnt a kormány és a Karácsony Gergely vezette Budapest közötti évtizedes megállapodás a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedésről, ami csak azért nem omlott össze január elsejével, mert a MÁV és a BKV átmenetileg, március elsejéig képesek fenntartani a rendszert.

Teljesen mindegy, hogy a felek miért nem kötötték meg azt újra. Lázár János és Karácsony Gergely számára súlyos kudarc és szégyen, hogy engedték ezt a megállapodást lejárni

– fogalmazott.

Vitézy Dávid szerint Budapest és az agglomeráció érdeke is az lenne, hogy a főpolgármester és a közlekedési miniszter zárkózzanak be egy szobába, és addig ne jöjjenek ki, amíg nem állapodtak meg. A szakpolitikus jelezte, egy évtizedek óta jól működő rendszert vertek most szét, és ezzel a budapesti tömegközlekedésben egy óriási visszalépést tettek, ami nem elfogadható.

Fotó: MTI/Mohai Balázs