A vallási rituálékra és imákra korlátozódik idén a Szentföld karácsonya – számol be a kialakult helyzetről a Népszava. A jeruzsálemi keresztény vallási vezetők és pátriárkák már november 10-én jelezték, hogy a hagyományos adventi rendezvények is elmaradnak, mert Izrael Hamász elleni gázai háborúja a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi helyszíneken is lehetetlenné tette az ünneplést.

Közleményben szólították fel gyülekezeteiket, hogy a Gázai övezetben zajló „brutális izraeli agresszió” fényében mondjanak le minden „szükségtelen ünnepi tevékenységet” az adventi és karácsonyi ünnepségek alkalmával és „álljanak ki a megpróbáltatásokkal szembesülők mellett”, imádkozzanak a „háború és következményei által érintett testvéreikért” valamint a Szentföld „igazságos és tartós békéjéért.”

November végén Jézus hagyomány szerinti szülővárosa, Betlehem legnagyobb keresztény közösségeinek – köztük a görög ortodox, szír, örmény, katolikus és evangélikus felekezeteknek – a képviselői nyílt levélben szólították fel Joe Biden amerikai elnököt és az Egyesült Államok Kongresszusát is, hogy szorgalmazzák a fegyverszünetet, amely véget vet „az izraeli agressziónak Gázában”. A betlehemi keresztény vezetők három fős küldöttsége az Egyesült Államokba is elutazott abban a reményben, hogy támogatókat szerezzenek, akik nyomást gyakorolhatnak Izraelre a háború befejezése érdekében.

A Palesztin Hatóság felügyelete alatt álló ciszjordániai Betlehem bevételének mintegy 75 százaléka a keresztény ünnepekhez és helyszínekhez kötődő turizmus adja. Az adventi és karácsonyi időszakban általában 120-150 ezer turista érkezik Betlehembe. Ciszjordániának nincs repülőtere, a zarándokok, turisták rendszerint az izraeli Ben Gurion reptérre érkeznek, onnan szárazföldön utaznak el a ciszjordániai helyszínekre. Az idén a repülőjáratok is igen korlátozottan működnek a háború miatt, a belső szárazföldi közlekedést, határátlépést is a háborús korlátozások nehezítik.

Betlehem így eleve minden rendezvényt törölt, karácsonyfát sem állítottak a város főterén, nincs ünnepi kivilágítás és díszítés, még a pátriárkák körmenete is elmarad szenteste, sőt, a város keresztény lakói sem állítanak idén karácsonyfát a gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében.

Ha ünneplés nem is, karácsonyi tiltakozás azért lesz Jézus Krisztus szülővárosában. Hanna Hanania, Betlehem polgármestere arról számolt be, hogy a Manger téren egy barlangot helyeznek el, benne egy Jézus-csecsemővel, és olyan törmelékkel díszítik, amely tükrözi a gázai emberek és gyerekek által megélt élet valóságát, a betlehemi gyerekek pedig a Születés Temploma elől küldenek üzeneteket a világnak, azt sürgetve, hogy a nemzetközi közösség álljon ki a palesztin elnyomás ellen és a háború befejezése mellett.

Fotó: A betlehemi Születés temploma. A bazilika altemploma azon a helyen, abban a barlangban épült, ahol a keresztények hite szerint Jézus megszületett. A betlehemi ünnepségek idén az izraeli-palesztin konfliktus miatt szünetelnek. MTI/AP/Mahmoud Illean