Esti zümmögő repülésük a szobában elég idegesítő tud lenni, s néha nekicsattannak a világító lámpának. Ha pedig szerencsénk van, nem büdösítik be a hálószobát - olvasható az agroinform oldalán. Az elmúlt években már visszatérő élmény, hogy a hideg közeledtével elkezdenek betelepülni a lakásokba. Beveszik magukat a fal réseibe, az ablaktokok repedéseibe, mindenhová.  

Magyarországon leginkább a zöld vándorpoloskákkal és az ázsiai márványpoloskákkal találkozhatunk. Közvetlen veszélyt ezek nem jelentenek ránk, hiszen nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, "csak" büdösek.

Amikor megpróbáljuk lecsapni, elkapni őket, akkor viszont váladékukkal bebüdösítik a szobát, ami egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki.

Egyes haszonnövényeket károsítják, például az almát, paradicsomot veszik célkeresztbe. Természetes ellenségük nincs nálunk, ezért is szaporodhatnak vígan.

Az ökoszisztémára sincsenek jó hatással, mert agresszív terjedésükkel kiszorítanak más fajokat, elveszik az életterüket. Az otthonunktól megfelelő minőségű szúnyoghálókkal sikeresen távoltarthatók.

A kertet nyár végén érdemes végignézni, hogy milyen búvóhelyeket kínál a poloskáknak. Az üres virágcserepeket, kint hagyott játékokat, bármilyen üreges tárgyat érdemes  eltávolítani a kertből.

Rossz hír, hogy a klímaváltozás, a meleg telek, a száraz, forró nyarak kedveznek az invazív poloskáknak is, viszont egy-egy hosszan tartó, erős fagy megtizedelné az állományt.

Bár a címeres poloskáknál sokkal kisebbek, hangtalanok, szinte láthatatlanok az ágyi poloskák, ők is hatalmas problémát jelenthetnek a mindennapokban.

Ahogy a frisshirek.hu már írt róla, egy szentgotthárdi pszichiátriai otthonban keserítette meg a lakók életét, de már Párizsban sincsenek biztonságban sem érzik biztonságban magukat a turisták az apró ágyi poloskák miatt, amelyeknek a kiírtása igencsak hosszadalmas és költséges. 

Fotó: Facebook