pszichiátriai gondozottak jogvédelmére is szakosodott civil szervezete már számos visszásságra hívta fel a figyelmet az otthon működésével kapcsolatosan, amelyről több ombudsmani jelentés is készült az elmúlt évtizedekben - olvasható a 168 óra cikkében.

Néhány napja a sajtó hívta fel a figyelmet a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában tapasztalt minősíthetetlen közegészségügyi állapotokra, többek között az otthon lakóit ellepő ágyi poloskák tömegére.

Nem ez az első eset, hogy az otthon a média célkeresztjébe kerül.

Ahogy a lap elidézi, 2015. június elején, az alapjogi biztos jelentésére hivatkozva a Medical Online számolt be arról, hogy túlzsúfoltság és hiányos ellátottság jellemzi az intézményt, ahol a bentlakóknak a fogvatartottakhoz hasonlóan „rabruhát” kellett viselniük, hogy megakadályozzák az otthon elhagyását.

Az ombudsman azonban már 2010. áprilisában és 2013. júliusában is felhívta az intézményt az alapjogi visszásságok orvoslására.

Az utóbbi jelentésből arra is lehetett következtetni, hogy a betegeknek kiadott költőpénz csekély összege miatt voltak, akik a testüket bocsátották áruba, és ezt a vezetőség elnézte. Alapítványunk közel 20 évvel ezelőtt már továbbított panaszokat az Otthonnal kapcsolatban, de volt, hogy szexuális zaklatás miatt kellett bejelentést tennünk

– áll a szervezet által az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az Index információi szerint több ápoló is felmondott rövid időn belül a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában, és hamarosan újabb dolgozók hagyhatják ott az intézményt az áldatlan állapotok miatt.

Fotó: Budapest, 2007. május 22. Kórtermek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben.
MTI Fotó: Kovács Attila