A kidolgozatlan, de gyorsan megszavazott törvények, vagy éppen a veszélyhelyzetre hivatkozva létrehozott rendeletek lassan totális káoszba züllesztik az egészségügyet.

Tavaly év végén bejelentette a kormány, hogy az idei évtől átveszi az orvosi ügyeletek szervezését, mentősöket is belevonva az ellátásba. A balatoni települések egyébként is nehéz helyzetben vannak, hiszen a nyári szezonban többszörösére emelkedik az ellátandó betegek száma.

Nálunk pár éve már egy munkaerő közvetítő cég adja az orvosokat az ügyeltünkbe, amiért igen kemény pénzeket fizetünk ki. (Még akkor is így van ez, ha egyébként bizony akadnak lakossági panaszok az ellátással kapcsolatosan.) Nagyjából és összességében több, mint 100 millió Ft/év ez az összeg. Ennek felét az állam finanszírozza meg, a másik felét meg javarészt Siófok, töredék hányadában meg a környező települések teszik hozzá

– írja a helyzet kapcsán Lengyel Róbert siófoki polgármester.

A cég viszont az emelkedő költségek miatt már tavaly is többször emelt árat, év végére elérve azt a küszöböt, amit még a közbeszerzési törvény engedélyez. További emeléseket az önkormányzat újabb pályázat kiírása nélkül már nem fizethet ki. Ezért az év végi kormányrendelet Siófoknak éppen jókor érkezett.

Csakhogy mostanra kiderült, az állam a vármegyei átállás miatt, meg a kidolgozatlan, szakmailag előkészítetlen döntés miatt csak későbbi időpontban tudja átvállalni a rendelet által kiszabott feladatokat.

Még az is előfordulhat a polgármester tájékoztatása szerint, hogy majd csak 2024. februárjától veszik át az orvosi ügyelet üzemeltetését.

Addig viszont a mostani rendszer nem tart ki, az orvosi ügyeletet biztosító cég ugyanis ismét árat akar emelni, amit viszont az önkormányzat a jelenlegi szabályozás mellett, törvényesen nem fizethet ki.

A cég azonban most újabb emelést szeretne, belengetve, hogy akár a szerződés felmondását is meglépi (a felmondás ideje 4 hónap), ha nem fizetünk még többet

– írta a polgármester.

Megoldás egyelőre nincs, a város vezetése igyekszik konszolidálni a helyzetet, hiszen az ügyeleti rendszer nem szüntethető meg, főleg úgy, hogy ha utánaszámolunk, akkor a 4 hónapos felmondási idő éppen a balatoni szezon kezdetére futna ki.

Fotó: Pixabay.com