Magyar űrhajósjelöltek kiképzése a NASA központjában

Kapu Tibor és Cserényi Gyula, a Hungarian to Orbit (Hunor) program űrhajósjelöltjei, jelenleg a NASA Johnson Űrközpontjában készülnek a 2025 tavaszára halasztott Axiom Space Ax-4 küldetésre. Kiképzésük során számos kihívással szembesülnek, amelyek az űrállomáson való életre készítik fel őket.

Kapu Tibor és Cserényi Gyula kiképzése a NASA, az Axiom és a SpaceX közös szervezésében zajlik Houstonban. A NASA az űrállomáson való életre, a SpaceX az űrállomásra való feljutásra, míg az Axiom a küldetés további feltételeire készíti fel őket.

A kiképzés során a hétköznapi tevékenységek, mint az ételkészítés, mosakodás, vagy a takarítás, sokkal bonyolultabbak az űrben. Kapu Tibor elmondása szerint még a porszívózás is összetett feladat, amelyhez engedélyt kell kérni a földi személyzettől, mivel a morzsák eltömíthetik a szűrőket vagy belerepülhetnek az űrhajósok szemébe.

Az étkezéshez egy 200 tételből álló menüsor áll rendelkezésre, amelyet az űrhajósoknak ki kell próbálniuk. Kapu Tibor szerint az egyik legnehezebb pillanatuk az volt, amikor 70 ételt kellett megkóstolniuk egymás után.

Az Ax-4 misszió legénysége négy főből áll: Peggy Whitson, aki a parancsnok, Shubhanshu Shukla, a pilóta, és Slawosz Uznanski, a küldetés-specialista. Peggy Whitson ötödik űrutazása lesz ez, eddig 675 napot töltött az űrben.

A küldetés legveszélyesebb pillanatai közé tartozik a felbocsátás, a landolás és a dokkolás. A dokkolás akár 48 órát is igénybe vehet, ami alatt az űrkapszula sodródhat az űrben.

A két űrhajósjelölt a mindennapokra fókuszál, mivel a képzési programjuk nagyon sűrű. Cserényi Gyula hamarosan vizsgázik a vészhelyzeti protokollokból, míg Kapu Tibor a rakétával, kapszulával és szkafanderrel kapcsolatos képzésekkel folytatja a felkészülést.

Az Ax-4 misszió Floridából indul a SpaceX Falcon-9 indítórakétáján, a Dragon űrhajóegység fedélzetén, és a legénység várhatóan 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Kapu Tibor az űrállomáson végez majd kutatómunkát, míg Cserényi Gyula tartalékosként segíti a földi irányítást.

A Kossuth rádió a kilövés pillanatáig követi majd nyomon a Hunor program űrhajósainak útját.