Elon Musk naponta egymillió dollárt sorsol ki a választásokig

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere, ígéretet tett, hogy a novemberi elnökválasztásig minden nap egymillió dollárt sorsol ki azok között, akik aláírják az amerikai alkotmányt támogató petícióját.

Elon Musk szombaton egy pennsylvaniai rendezvényen jelentette be, hogy minden nap egymillió dollárt adományoz azoknak, akik aláírják az amerikai alkotmány első és második kiegészítését támogató online petícióját. Az első nyertes John Dreher volt, aki a rendezvényen kapta meg a csekket.

A petíció célja, hogy mozgósítsa és regisztrációra bíztassa a republikánus szavazókat a kulcsfontosságú billegő államokban. Musk korábban már 75 millió dollárt adományozott Trump kampányára, és a Trump-párti America PAC nevű szervezetén keresztül további szavazókat kíván toborozni.

A készpénzkifizetések jogszerűsége azonban kérdéseket vet fel. Választási jogi szakértők rámutattak, hogy a szövetségi törvények tiltják a választóknak történő készpénzkifizetéseket, ha azok célja a szavazásra vagy regisztrációra való ösztönzés vagy jutalmazás. Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója "mélyen aggasztónak" nevezte Musk tervét, és felvetette, hogy ezt az ügyet a bűnüldöző szerveknek meg kellene vizsgálniuk.

A Harrisburgban tartott rendezvényen Musk kijelentette, hogy ha Kamala Harris nyer, akkor ez lesz az utolsó elnökválasztás az Egyesült Államokban. Az NBC szerint a regisztrált pennsylvaniai választók 100 dollárt kapnak a petíció aláírásáért, bár ezt az információt nem minden forrás erősítette meg.

Musk korábban progresszív gondolkodású, környezetvédő volt, aki a demokratákra szavazott, de az elmúlt években hithű Trump-szavazóvá vált.

A rendezvény során Musk megemlítette a Trump ellen elkövetett két merényletet is, és kijelentette, hogy Kamala Harris ellen nem próbáltak merényletet elkövetni, mivel szerinte "egy báb ellen felesleges lenne merényletet elkövetni". Továbbá, ha Trumpot választanák meg elnöknek, Muskot tenné meg kormányában a hatékonysági bizottság elnökének.

A Tesla és a SpaceX tulajdonosa nyíltan kiáll a republikánus célok mellett, és az elmúlt hetekben főként Donald Trump szókimondó támogatójaként szerepelt.