A World Press Photo kiállítás megnyílt Budapesten

A World Press Photo kiállítás megnyílt a budapesti Biodómban, ahol 31 fotográfus munkáit mutatják be 24 országból. Idén először kerül megrendezésre önkormányzati helyszínen állami intézmény helyett, miután a tavalyi évben kiskorúakat tiltottak ki a Nemzeti Múzeum kiállításáról LGBTQ+ személyeket ábrázoló képek miatt.

Désirée Bonis, Hollandia magyarországi nagykövete, kiemelte az érzékeny témákkal való szembenézés fontosságát és a szabadság értékét a világszerte növekvő dezinformáció és elnyomás fényében. Kijelentette, hogy "Fontos, hogy az igazságot meglássuk, meghalljuk és szembesüljünk vele" . Budapest polgármestere, Karácsony Gergely megjegyezte, hogy a fotók tagadhatatlan valóságokat közvetítenek, és hogy a jövő kihívásainak megértése elengedhetetlen a következő generáció irányításához . Joumana el Zein Khoury, a World Press Photo Alapítvány igazgatója megemlítette, hogy Budapest 48 éve ad otthont a kiállításnak, és idén 31 fotográfust ismertek el .

A kiállítás Cseke Eszter és S. Takács András munkáit is bemutatja, akik az On the Spot dokumentumfilm-sorozat alkotói, és képeiket, videóikat utazásaik során készítették .

Az eseményt követően a Nemzeti Múzeum igazgatóját, L. Simon Lászlót elbocsátották, miután a múzeum elutasította a kiállítás megrendezését a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Dúró Dóra által kritizált, meleg idősek otthonát ábrázoló fotósorozat miatt . A kiállítás új helyszínét végül a Biodómban találták meg, Karácsony Gergely főpolgármesterrel folytatott megbeszélések után .

A kiállítás szeptember 20-tól látogatható. Az idei fődíjat Mohamed Szálem, a Reuters palesztin fotósa kapta, aki az Inász Abu Maamár és ötéves unokahúga, Salih, izraeli légitámadás utáni ölelését örökítette meg a Gázai övezetben, október 17-én, a háború kezdete után mindössze tíz nappal .