A Fővárosi Közgyűlés koalíciós tárgyalásai

Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke, és Vitézy Dávid, korábbi főpolgármester-jelölt, három héttel ezelőtt Magyar Péter otthonában találkoztak, hogy megvitassák a Fővárosi Közgyűlésben való potenciális koalíció lehetőségét. Kovács megerősítette a találkozó tényét.

A négyórás megbeszélés során egy olyan koalíció lehetőségét tárgyalták, amely a Tisza-LMP-Vitézy és az MKKP pártokat foglalná magában, összesen 16 szavazattal. Azonban a többséghez még egy tagra lenne szükségük, esetleg Karácsony Gergelyre, ha elfogadná a javaslatot.

A terv, amelyet Magyar-tervnek neveztek, Vitézy Dávidot javasolta alpolgármesternek, aki a BKV, a BKK és a BKM Budapesti Közművek Zrt. - a város jelentős költségvetési szervezetei - felett felügyelné. A koncepció magában foglalta Kiss Ambrus újraválasztásának támogatásának megtagadását, valamint Karácsony jogkörének korlátozását bizonyos döntések önálló meghozatalában a közgyűléstől függetlenül. A javaslat végül nem nyerte el a Kutyapárt támogatását.

Vitézy neve korábban is felmerült az alpolgármesteri pozíció kapcsán. A múlt héten Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Spirit Fm-en kijelentette, hogy ha Karácsony a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén javasolja Vitézyt az alpolgármesteri szerepre, a DK képviselői nem támogatnák.

Októbertől jelentős változások várhatók a fővárosi cégek vezetőségében és felügyelő testületeiben, valamint a Fővárosi Közgyűlésben, Karácsony Gergely részletes tervei alapján.

Magyar Péter, Vitézy Dávid és Kovács Gergő a Fidesz- és DK-mentes szövetség kialakítását vitatták meg, amelynek célja Karácsony Gergely főpolgármesterrel szembeni fellépés lett volna, azzal, hogy nem támogatják Kiss Ambrus és Tüttő Kata alpolgármesterek újraválasztását. Vitézy a BKV, a BKK és a Budapesti Közművek Zrt. irányítását venné át, így megszűnne a jelenlegi vezetők szükségessége.

Magyar olyan kezdeményezéseket javasolt, mint egy gyalogoshíd a Duna felett, a BKK jogrendészeti szervezetének létrehozása, a közterületi művészetek támogatása, valamint a gyalogos területek és zöldfelületek növelése. Azonban nem kívánt aktív szerepet vállalni a városi politikában.

A koalíciós terv végül azért bukott meg, mert a Kutyapárt nem kívánt hivatalosan együttműködni más pártokkal, nézeteltérések voltak Karácsony alpolgármesteri kinevezésével kapcsolatban, és aggályok merültek fel a Tisza felelősségvállalásának hiánya miatt, annak ellenére, hogy jelentős hatalmat szereznének. Kovács megerősítette a találkozót a 444-nek, míg Vitézy azt állította, hogy ez az első alkalom, hogy hall erről.

A Fővárosi Közgyűlés új összetételének kialakítása körülbelül két héten belül szükséges, de jelentős belső konfliktusok vannak az alpolgármesteri pozíciók kapcsán. A DK-MSZP-Párbeszéd koalíció nem rendelkezik egyértelmű többséggel, csak hét képviselővel, beleértve Karácsonyt is. Úgy tűnik, hogy ezek a pártok külön frakciókat fognak alkotni, nem pedig egyesültet, ami gyengíti Karácsony pozícióját.

Karácsony megpróbált kapcsolatot teremteni a Fidesz és a Tisza Párttal, részben távolodva a DK-tól a Gyurcsány Ferenc-kel való feszültségek miatt. Gyurcsány kijelentette, hogy "a testület összetétele nem egyértelmű, valamilyen módon egyezségre kell jutni", hangsúlyozva az együttműködés szükségességét. Azonban Karácsony és Vitézy Dávid közötti kapcsolat romlott, ami bonyolítja a potenciális alpolgármesteri jelöléseket.

A Tisza Párt javaslata Vitézyt tartalmazta alpolgármesterként, de Karácsony állítólag nem támogatja ezt. A DK is vonakodik Vitézyt támogatni. A jogi keretrendszer szerint legalább egy alpolgármesternek a közgyűlés tagjának kell lennie, ami korlátozza Karácsony lehetőségeit. Egy életképes jelöltnek támogatást kell szereznie a Fidesz és a Tisza pártoktól, valamint a jelenleg széttöredezett DK-MSZP-Párbeszéd koalíciótól.

A helyzetet politikai patthelyzetként írják le, ahol úgy tűnik, hogy egyetlen jelölt sem elégíti ki az összes frakciót. "Kell egy mély levegőt venni és politikusként kell viselkedni", ami a kompromisszum szükségességét jelzi. Ha Karácsony kompromisszumot köt Vitézyvel, az a DK-tól való távolodást jelentheti. Vitézy nem nyilatkozott nyilvánosan az alpolgármesteri pozícióról, de jelek mutatnak arra, hogy ő a Tisza Párt preferált jelöltje.

További viták várhatók a bizottsági pozíciók és a városi tulajdonú cégek vezetői szerepeivel kapcsolatban, mivel a közgyűlésnek konszenzusra kell jutnia az új tagokkal kapcsolatban.