Iron Maiden koncert Budapesten

Az Iron Maiden 2025. május 27-én lép fel a Budapest Sportarénában, a Run For Your Lives világturné keretében, ami az együttes alapításának 50. évfordulóját ünnepli. A koncerten a zenekar első kilenc stúdióalbumának dalait fogják előadni, az 1980-as Iron Maiden-től a 1992-es Fear of the Dark-ig. A turné során olyan dalok is elhangzanak majd, amelyeket évek óta nem játszottak, és néhány, amelyet valószínűleg soha többé nem hallhat a közönség élőben.

Az Iron Maiden-t Steve Harris alapította 1975 decemberében, és az együttes eddig tizennégyszer lépett fel Magyarországon, legutóbb 2022-ben a Groupama Arénában. Az első magyarországi koncertjük 1984-ben volt, amelyen közel 50 000 rajongó vett részt a Powerslave turné keretében. A klasszikus felállás 1982-re alakult ki, és a zenekar a The Number of the Beast, Piece of Mind és Powerslave albumok turnéi során érte el csúcspontját 1982 és 1986 között. Bruce Dickinson 1993-ban hagyta el a zenekart, helyét Blaze Bayley vette át öt évre, Dickinson pedig 1999-ben tért vissza. A jelenlegi felállás Dickinson, Harris, Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers és Nicko McBrain-t foglalja magában, aki 2023 januárjában stroke-ot szenvedett.

Az Iron Maiden több mint 100 millió lemezt adott el világszerte, és közel 2500 koncertet adott 64 országban. 2005-ben beiktatták a Hollywood RockWalk dicsőségcsarnokába.

A Run For Your Lives világturné budapesti állomása után további 27 koncertet adnak Európa-szerte. Az amerikai Halestorm zenekar fogja őket kísérni az első szakaszban, beleértve a budapesti koncertet is. A jegyek szeptember 26-án 10 órától lesznek elérhetők a Live Nation kínálatában, azonban az Iron Maiden Fan Club tagoknak szeptember 24-én 10 órától, és a Live Nation regisztrált tagoknak szeptember 25-én 10 órától már lesz lehetőségük elővásárlásra.

Bruce Dickinson, az együttes énekese szerint a jövő év nagyon különleges lesz az Iron Maiden számára, és a rajongóknak egy igazi, “egyszer az életben” élményt fognak nyújtani. Dickinson hozzátette, hogy a turné mosolyt csal az arcokra és ujjongást a torkokba, és arra bátorítja azokat, akik még sosem látták őket élőben, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget.

Az Iron Maiden jelenleg is úton van, hogy befejezze a nagy sikerű The Future Past turnét, amely e hónap elején kezdődött Ausztráliában és Új-Zélandon, majd Japánban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kolumbiában, Chilében és Argentínában folytatódik, mielőtt decemberben a brazíliai Sao Paulóban két koncerttel zárul a hatalmas Allianz Parque Stadionban. A Run For Your Lives turné első állomása Budapest lesz, majd Prágába mennek, végig látogatják a skandináv országokat és folytatják Közép- és Dél-Európában, a turné utolsó állomása pedig Varsóban lesz augusztus 2-án.