Bese Gergő a Megafon influenszerképzésén

A titulusától megfosztott Bese Gergő, aki korábban melegpartikon való részvételéről és tartós intim kapcsolatokról vált ismertté, elvégezte a kormánypárti Megafon Központ influenszerképző tanfolyamát. A Lakmusz információi szerint a képzést 2023 szeptemberében fejezte be, amiről egy csoportkép is tanúskodik, melyet a Megafon tette közzé a Facebook-oldalán, de a botrány kirobbanása után eltávolítottak.

A képen Bese reverendában látható, Kovács István, a Megafon alapítója és az Alapjogokért Központ igazgatója társaságában. A Megafon Központ 2020 szeptembere óta képez "digitális szabadságharcosokat", akiknek ingyenes felkészítést nyújt online trendekből, videóvágásból, követőtábor menedzseléséből és egyéb gyakorlati ismeretekből.

A Lakmusz által végzett nyomozás során kiderült, hogy nem csak Bese Gergő, hanem Pocsaji Miklós református lelkész és egy unitárius segédlelkész is részt vett a képzésen. Pocsaji az Albertfalva-Kelenvölgyi Református Gyülekezet lelkipásztora, aki korábban kritikusan nyilatkozott több társadalmi kérdésről, mint például az abortuszliberalizáció vagy a nemátalakító műtétek, és 2022-ben vett részt a képzésen. Pocsaji megerősítette, hogy elvégezte a tréninget, ahol rengeteget tanult, és említette, hogy a tanfolyamot megelőző felvételi beszélgetésen beszámolt közéleti blogjáról és a kapcsolt Facebook-oldalról.

Bese Gergő esetében a Válasz Online korábban arról számolt be, hogy a katolikus plébános, aki hivatalosan cölibátusban élt, valójában melegpartikon vett részt, és ezekről a rendezvényekről felvételek is készültek. Az év elején kiszivárgott a Megafon képzéseire jelentkezők személyes adatai is, amelyből kiderült, hogy aktív kormánypárti politikusok is szerepelnek a listán.

A Megafon központ 2020 nyarán alakult, célja pedig "profi Facebook-harcosok" képzése, akik a közösségi médiában terjesztik a konzervatív eszmét, ellenállva a "liberális véleménydiktatúrának". A képzésben részt vevő influenszerek posztjait jelentős, bár eredetük tekintetében homályos hirdetési pénzekkel támogatják, tartalmuk pedig minden esetben összhangban van a Fidesz-propaganda aktuális üzenetével. A Megafon nem csak képzi, hanem koordinálja is tagjait, hogy ugyanazt az üzenetet, nagyjából ugyanabban a megfogalmazásban juttassák el az online platformokon. Tavaly a Megafon mögött álló Megafon Digitális Inkubátor Központ 4,6 milliárd forint bevételt ért el, amelynek forrása nem teljesen világos.

Bese Gergő a Megafon irodáját is megáldotta, mielőtt részt vett volna az influenszerképzésen. A titulusától megfosztott plébános szerint nem véletlen, ami vele történt, ugyanis tőrbe csalták, naivságát kihasználták. Később a TikTokon tett közzé egy videót, amelyben arról beszél, hogy a továbbiakban csak Gergőként szeretné közelebb vinni az embereket Istenhez. Két évvel ezelőtt egyébként Bese Gergő szentelte meg a Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita kolostort, de a PestiSrácok.hu szerkesztősége és a Megafon-központ is igényt tartott a pap áldásaira.