Várható áradások a Dunán és más magyar folyókon

Az elkövetkező napokban Ausztriában és Magyarország nyugati területein várható heves esőzések jelentős hatással lesznek a Duna magyarországi szakaszának vízszintjére, valamint a Rába, a Lajta és a Mura folyókra is. Jelenleg alacsony a vízállás Budapesten, 137 cm, de szeptember 17-re várhatóan eléri az 565 cm-t. Nagybajcson a jelenlegi 183 cm-ről várhatóan 600 cm-re emelkedik a vízszint hat nap alatt.

Az osztrák meteorológiai szolgálatok és az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) súlyos árvizek lehetőségére figyelmeztetnek a közelgő heves esőzések miatt, amelyek a Duna vízgyűjtő területeit és más folyókat is érintik. A magyarországi szakaszon az elsőfokú árvízriasztási szintet Budapesten 620 cm-nél, Nagybajcson pedig már szeptember 15-én elérheti a vízszint, és a következő napokban akár a másodfokú riasztási szintet is. A Dunán Nagybajcsnál, a Rábán, a Lajtán és a Murán is harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállások várhatóak.

A következő 4-5 napban várhatóan folytatódik a heves esőzés, napi csapadékmennyiség becslések szerint elérheti a 35,1 mm-t bizonyos területeken. Az a kérdés merül fel, hogy a csapadék eső vagy hó formájában hull-e a magasabb területeken, mivel a hó nem járul hozzá azonnal a folyóvizek szintjének emelkedéséhez.

Az utóbbi jelentős árvizek Budapesten tavaly júniusban és karácsonykor voltak, a 2013-as rekordárvíz pedig komoly problémákat okozott. Az árvízvédelmi intézkedések már érvényben vannak, és Budapest a rakpartok lezárását 620 cm-es vízállásnál kezdi meg, ami az elsőfokú riasztási szintet jelzi. Ha a Nagybajcsra vonatkozó becslések helytállóak, akkor a budapesti vízszint is meghaladhatja az 565 cm-t. Az elmúlt évben Budapest 826 kilométer hosszan védekezett az árvizek ellen a magyar folyók mentén. A vízügyi szakemberek folyamatosan készülnek, és nyomon követik a vízállásokat, mivel a komolyabb árvizeket okozó csapadék még nem esett le, így a vízgyűjtő területek akár óráról órára új mintázatot mutathatnak.