Budapest likviditási válság előtt áll

A magyar kormány új rendelete komoly likviditási válságot idézhet elő Budapesten, miután megtiltotta az önkormányzati cégeknek, így a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) is, hogy faktorálási szerződéseket kössenek.

A friss kormányrendelet értelmében az önkormányzati cégek nem köthetnek követelés átruházást jelentő szerződést, ami különösen a BKK-t érinti, hiszen a közlekedési vállalat korábban 50 milliárd forint hitelhez jutott faktorálással az OTP Bankkal és a K&H Bankkal. A rendelet alapvető polgári jogi elvet hagy figyelmen kívül. A fővárosi költségvetés egyensúlya idén nem veszélyben, de a következő években, különösen 2025-ben, 50 milliárd forint hiányozhat.

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese szerint a kormányrendelet nem érinti az idei költségvetést, de a jövő évi költségvetést befolyásolhatja. A BKK korábban hasonló megoldásokat alkalmazott a tömegközlekedés finanszírozására. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy a helyzetet kezelik, amíg meg nem nyerik a szolidaritásiadó-pert az állam ellen, és hogy a 2024-es helyzet nem csődközeli, de vizsgálják, hogyan érinti az új szabályok a 2025-ös költségvetést.

A Budapesti Közlekedési Központ a korábban aláírt faktorálási szerződéseket, amelyeket még a rendelet előtt kötöttek, nem érinti a tilalom. A városvezetés jelenleg is vizsgálja a kormány döntésének következményeit.