Az Operaház belépődíjat vezetett be az aulájába

A Magyar Állami Operaház bevezetett egy 2000 forintos belépődíjat az Andrássy úti Ybl palota aulájának látogatására, amelyet a sztrájkmegállapodás miatt megnövekedett költségek fedezésére szántak.

Szeptember 10-e óta a turisták és a nemzet dalszínházára kíváncsi honpolgárok már nem látogathatják díjmentesen a híres előcsarnokot és a lépcsőket; a belépődíjat a jegypénztárakban lehet megváltani, és annak ára a megváltást követő 72 órában beszámítható az operaházi előadásokra vagy csoportos vezetett épülettúrákra.

A döntést a Magyar Állami Operaház a 2024 márciusában elfogadott sztrájkmegállapodás hatására hozta meg, amelynek következtében növekedtek a működési költségek. Az intézkedés egyelőre csak próbaprojektként valósult meg, és csak este hat óráig érvényes. Az előadások megkezdése előtt 60 perccel nyitják meg a főbejáratot és a jegypénztárakat, az aulába pedig az előadások végéig térítésmentesen lehet belépni, míg a pénztárak az első szünet végéig tartanak nyitva.

A próbaprojekt kiértékelése után döntenek arról, hogy az "aulabelépő" marad-e. Az első napok tapasztalatai pozitívak voltak, a főbejárat bezárása hozzájárult az épülettúrákhoz kapcsolódó minikoncertek zavartalan megtartásához, és a jegybevételek a hónapra vetítve több tízmillió forintos nagyságrendet is elérhetnek.

Az Operaház dolgozói korábban magasabb bérekért és kollektív szerződésekért sztrájkoltak, amelynek eredményeként végül sikerült megállapodni a béremelésről. A dolgozók két részletben összesen 30 százalékos béremelést kapnak, továbbá áprilisban és szeptemberben nettó 140-140 ezer forintos cafeteria emelést is adnak. Az operaházi szakszervezetek már az előző év végén kezdtek zúgolódni a béremelés hiánya miatt, és a helyzet idén márciusban sztrájkban csúcsosodott ki. Április 25-én írták alá a kollektív szerződést, amelynek eredményeként az intézmény eleinte csak egy 14,8 százalékos emelést ajánlott a munkavállalóknak, végül mégis engedett az alkalmazottak követeléseinek.