Orbán Viktor gazdasági terveket ismertet

Orbán Viktor bejelentette a kormány gazdasági terveit, amelyek célja a gazdasági növekedés 3-5%-os növelése 2025-re. A tervek között szerepel jelentős béremelések folytatása, különös tekintettel az egészségügyi és oktatási szektorokra. A családtámogatási juttatások növelése és a gyermekadó-kedvezmények megduplázása is terítéken van 2025-re. Egy kisvállalkozásokat támogató program is készül, amely hasonlít a Széchenyi Tervhez. A gazdasági akcióterv megvalósításához létfontosságú a központi bankkal való együttműködés. Matolcsy György kulcsszerepét emelte ki a gazdasági miniszterek között, és szükségesnek tartja egy utód kijelölését, aki hatékonyan kezeli majd a gazdasági eszközöket. A központi bankelnök posztjának betöltése befolyásolni fogja a kormány döntéseit.

Orbán Viktor a Facebookon ismertette a magyar kormány 2025-ös gazdasági terveit, amelyek a dinamikus béremelések, a jelentős minimálbér-emelések folytatását, a tanárok fizetésének további növelését és a gyermekadó-kedvezmények megduplázását tartalmazzák. Bejelentette a második Széchenyi Tervet is, amely a kis- és középvállalkozások támogatását célozza. Orbán hangsúlyozta az összehangolt gazdaságirányítás szükségességét, és utalt Matolcsy Györggyel való potenciális nézeteltérésekre.

Orbán Viktor utalást tett arra, hogy ki lehet a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke 2023 márciusától. Jelezte, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter, Matolcsy György utódja lehet a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton. Orbán említést tett egy tervezett gazdasági növekedési stratégiáról is, amely 3-5%-os növekedést céloz meg 2025-re. Továbbá utalt jelentős minimálbér-emelésekre, magasabb családtámogatási juttatásokra és egy új kisvállalkozásokat támogató programra. Orbán megjegyzései egy hosszabb Facebook-bejegyzés részét képezték, amely a magyar politikai táj potenciális változásait tárgyalta.

Orbán Viktor jelezte, hogy egyik minisztere foglalhatja el a központi bank elnöki posztját. A jelenlegi pénzügyminiszter, Matolcsy György hamarosan távozik, ami spekulációkat váltott ki az utódját illetően. Orbán utalt arra, hogy a Pénzügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői szerepeinek összevonását tervezi, egy miniszter a kombinált minisztérium élén, míg a másik a központi bank élére kerülhet. Orbán állítása ellenére, miszerint a központi bank független, megfigyelők szerint Varga miniszter kerülhet a központi bankba, míg Nagy Márton miniszter a kormányban marad.