SpaceX: Két év múlva indul a Starship a Marsra

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója bejelentette, hogy két év múlva tervezik az első legénység nélküli Starship küldetést a Marsra. A cél az, hogy teszteljék a Marson történő landolás megbízhatóságát, mielőtt emberi legénységet küldenének a vörös bolygóra.

A SpaceX vezetője az X-en osztotta meg terveit, miszerint ha a tesztek sikeresek lesznek, akkor négy éven belül már emberi legénységgel is indíthatnak expedíciót a Marsra. Musk szerint az első sikeres tesztek után az utazások száma még gyorsabban fog nőni, ami közelebb viszi őket a távlati célhoz: egy önfenntartó Mars-kolónia létrehozásához, amit körülbelül húsz év múlva tart reálisnak.

Korábban, idén áprilisban Musk még öt éves határidőt jelölt meg az első legénység nélküli űrhajó Marsra szállásához, és hat évet az első emberi landoláshoz. Azonban most úgy tűnik, a SpaceX előrehaladott a tervekben, és a legénység nélküli küldetést már két éven belül megvalósíthatják.

A SpaceX júniusban sikeresen tesztelte a Starship rakétáját, amely a Föld atmoszférájának pereméig szállt fel, és onnan visszatért a bolygóra. Ez volt a Starship negyedik kilövése, de az első, amikor a rakéta sikerrel jutott el a világűrbe és tért vissza. A Starship eddig négy tesztrepülésen vett részt: 2023 áprilisában és novemberében, valamint 2024 márciusában és júniusában indították el. Az első kísérletek a prototípusok megsemmisülésével végződtek, az utolsó teszt viszont meglehetősen sikeres volt. A cég jelenleg az ötödik repülésre készül.

A Starship két fő elemből áll: a Super Heavy nevű gyorsítórakétából, valamint az 50 méter magas, Starship nevű űrhajóból. A 122 méter magas rendszer a valaha épített legnagyobb és legerősebb rakéta, amely ráadásul teljes egészében gyorsan ismét bevethető lesz. A SpaceX-nél úgy gondolják, hogy az űreszköznek fontos szerep jut majd a jövő űrkutatásában, többek között a Mars kolonizálását is támogathatja. Musk régi vágya a bolygón való megtelepedés előmozdítása.