A Bükk-fennsíkon fagy, az ország többi részén kánikula

Az Időkép és a Kiderül előrejelzése szerint Magyarország egyes részein megérkezett az ősz első fagyos reggele, míg másutt továbbra is a kánikula uralkodik. A Bükk-fennsík Mohos-töbör nevű pontján hétfő reggelre 0 fok alá hűlt a levegő, míg az ország többi részén éjszakai huszonpár fokokkal és nappali 37-38 fokokkal kell számolni.

A Bükk-fennsík egyik különleges pontján, a 755 méteres magasságban fekvő Mohos-töbörben hétfő reggelre -0,5 °C-ot mutatott az ME Földrajz-Geoinformatika Intézet által működtetett szenzor, hajnali 5:20-kor. Mindenhol máshol azonban a csapadék nélküli forróság tombol, éjszakai huszonpár fokokkal és nappali 37-38 fokokkal. Az Időkép előrejelzése szerint a hétvégéig nem enyhül az idő, kedden, szerdán és csütörtökön is 32 és 37 fok közötti maximumokat mérhetünk, pénteken pedig 29-34 fok várható, némi záporral.

A Kiderül előrejelzése alapján kedden napos idő várható, kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett, csapadék nélkül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul, késő estére pedig 17 és 25 fok közé hűl le a levegő. Szerdán forró, napos időjárás jön kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék továbbra sem várható, a csúcshőmérséklet ismét eléri a 32-37 fokot. Csütörtökön túlnyomóan száraz idő várható, de néhol délnyugaton előfordulhat gyenge zápor, zivatar, napközben 31-36 fok között alakul a hőmérséklet. Pénteken a sok napsütés mellett több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet és helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak, a keleti, délkeleti szél több helyen élénk, délkeleten erős lesz, délután 29-34 fok valószínű.

Hétvégére napos-gomolyfelhős időre van kilátás, elszórt záporok, zivatarok enyhíthetik a szárazságot és a hőséget. A csúcshőmérsékletek 27-34 fok között alakulhatnak, szombaton pedig valószínűleg már csak a déli-délkeleti országrészben lesz 30 fok felett a hőmérséklet.

A magas középhőmérséklet miatt szinte az egész országban a sárga figyelmeztető jelzés van érvényben. Ha még mindig nyaralna, a Balatonnál a legmagasabb nappali hőmérséklet 32, 33 fok körül alakul, késő estére a vízparton 25, másutt 22, 23 fok köré hűl a levegő, a tó vize Siófoknál 27 fokos. A markáns lehűlésre azonban még várni kell, továbbra is az átlagosnál melegebb időjárásban lesz részünk, de a hétvégén érkező ciklon közeledte miatt csütörtöktől fokozatosan kezd hűlni a levegő.

A hőségriasztás Magyarországon továbbra is másodfokú, és 2024. szeptember 5. (csütörtök) 24.00 óráig van érvényben az ország egész területére vonatkozóan. Utoljára kilenc éve, 2015-ben fordult elő, hogy az ősz hőségriadóval kezdődött. A jövő hét elején megnő a csapadék valószínűsége is, a hőmérsékletben pedig lassú csökkenés körvonalazódik.