Ausztrália történelmi meleg augusztust élt át

Ausztrália a valaha mért legforróbb augusztusát tapasztalta, az átlaghőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal haladta meg a szokásosat. Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal szerint ez volt a legmelegebb augusztus 1910 óta, számos területen új maximum és minimum hőmérsékleti rekordokkal.

Az országban mindenütt, a nyugati parttól kezdve egészen a keletiig, rekordhőmérsékleteket mértek, beleértve egy északnyugati katonai bázison mért 41,6 Celsius-fokos téli rekordot is. Az idei tél Ausztráliában, június elejétől augusztus végéig, a 2023-as után a második legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta, az átlaghőmérséklet 1,48 Celsius-fokkal magasabb volt a megszokottnál.

A meteorológusok megjegyezték, hogy az augusztusi nappali és éjszakai hőmérsékletek az ország legtöbb részén több mint 10 Celsius-fokkal haladták meg az átlagot. A klímaváltozás miatt Ausztráliában egyre intenzívebb bozóttüzek, áradások, aszályok és hőhullámok jelentkeznek. A szakértők előrejelzései szerint 2024 lehet a valaha mért legforróbb év. Globális szinten is rekordhőmérsékleteket rögzítettek, Finnországban, Lappföldön, Sanghajban és Japánban is a valaha mért legforróbb nyarat élték meg.

Az utóbbi 13–14 hónapban Magyarországon is sorra dőltek meg a melegrekordok, ahol 1780 óta dokumentálják a napi hőmérsékletet – és ilyen rekordmelegeket az elmúlt 244 évben még nem mértek.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras