Marad a válsághelyzet Magyarországon

A kormány döntése értelmében a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet ismét meghosszabbították, így az a 2025. március 7-ig érvényben marad.

A Magyar Közlöny hétfő esti kiadásában megjelent információk szerint a válsághelyzetet Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával hosszabbították meg, és a rendelet szeptember 6-án, pénteken lép hatályba. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet először 2016 márciusában rendelte el a kormány, és azóta rendszeresen, félévente meghosszabbítják, hasonlóan a háborús veszélyhelyzethez, amely 2022 májusa óta van érvényben.

A mostani rendelet értelmében a válsághelyzet 2025. március 7-én veszti majd hatályát, amely Magyarország egész területére vonatkozik. Az intézkedés folytatása azt jelzi, hogy a kormány továbbra is komolyan veszi a tömeges bevándorlás okozta kihívásokat, és szükségesnek látja a válsághelyzet fenntartását a következő időszakban is.

A válsághelyzet miatti különleges jogrend értelmében a kormány rendkívüli felhatalmazást kap az Országgyűléstől, például olyan rendeleteket fogadhat el, amelyekkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását.

Magyarország az elmúlt években a válság- és veszélyhelyzetek országává vált. A rendkívüli jogrendek lényege, hogy a kormány hatékonyan és gyorsan tudjon reagálni a felmerülő problémákra. Azonban a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva több olyan rendeletet is kiadtak, amelyek nehezen vagy szinte sehogy sem magyarázhatók a szomszédban zajló orosz–ukrán háborúval. 2022-ben 267 kormányrendeletet hirdettek ki különböző veszélyhelyzetekre hivatkozva, ez az összes jogszabály 18,5 százaléka, a kormányrendeletek 41,5 százaléka volt.

A nemrég megalakult Patrióták Európáért európai parlamenti (EP) frakció egyik célja az, hogy megakadályozza az illegális migrációt érintő negatív intézkedések megszületését.