Izraeli tüntetések és sztrájkok a túszalku érdekében

Vasárnap este több mint félmillió ember tüntetett Izrael fővárosában és vidéken, követelve a Hamásszal való túszalku megkötését. A demonstrációk erőszakba torkolltak, és számos őrizetbe vétel történt. Hétfőre általános sztrájkot hirdettek, amely számos szolgáltatást érintett, bár néhány város és település nem csatlakozott a sztrájkhoz.

Vasárnap este Tel-Avivban közel 550 ezer, vidéken pedig további 150 ezer izraeli követelte a Hamásszal való túszalku megkötését, miután szeptember elsején kiderült, hogy hat izraeli túsz holttestét megtalálták a Gázai övezetben. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, és sokan kerültek őrizetbe. Egy szakszervezeti vezető kritikával illette a kormányt a túszalku csúszása miatt, hangsúlyozva, hogy a zsidók nem hagyhatják cserben a zsidókat, és nem halhatnak meg gyermekeik politikai érdekek miatt a gázai alagutakban. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a túszalku egyik akadályaként említette a Philadelphi folyosó izraeli felügyeletének kérdését, amelyet nem hajlandó feladni. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerint a kabinet hibát követ el, amiért nem engedi át az ellenőrzést a terület felett.

A hétfői általános sztrájk során rengeteg bank és több minisztérium zárva tartott, a középiskolák korán bezártak, a kórházak és rendelők csökkentett kapacitással működtek, három busztársaság leállította a járatait, számos utat lezártak, és a Ben Gurion repülőtéren is ideiglenesen szünetelt a munka. Az izraeli bíróság határozatban utasította az embereket, hogy a tervezettnél hamarabb hagyják abba a sztrájkot.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a sajtó képviselői előtt Tel-Avivban jelent meg, ahol elmondta, hogy Izraelnek egységesen kell kiállnia a Hamásszal szemben, amelyet brutális és gonosz ellenségként jellemez. A miniszterelnök bocsánatot kért, amiért nem sikerült élve hazahozni a Hamász által megölt hat túszt, és visszautasította, hogy a túszok haláláért a Philadelphia folyosó feletti ellenőrzés megtartása lenne a felelős. Netanjahu szerint a Hamász nem akar alkut, és hangsúlyozta, hogy Izrael nem veszi le a lábát a Hamász torkáról, és a jövőben súlyos árat fognak fizetni az izraeli állampolgárok megöléséért.

A miniszterelnök reagált Joe Biden amerikai elnök vádjaira is, aki szerint Netanjahu nem tesz eleget a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás elérése érdekében. Netanjahu szerint a nemzetközi nyomást a Hamászra kell irányítani, nem pedig Izraelre. A konfliktus akkor ér véget, amikor a Hamász nem uralja többé Gázát. A Hamász fegyveresei tavaly októberben támadták meg Izraelt, több mint ezer embert megölve és továbbiakat elhurcolva. Izrael válaszul katonai műveleteket indított a Gázai övezetben.

Netanjahu később egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy egyszerűen nem hiszi el, hogy Biden valóban ezt mondta volna, és úgy fogalmazott, hogy ő a tárgyalásokon „mint egy medve”, úgy harcol, minden tőle telhetőt megtesz.