Tálibok a Várban: Megtiltották a hasat és vállat villantó sportruházatot

Budapest I. kerületében, a Czakó utcai sportközpontban új szabályokat vezettek be, amelyek szerint a férfiak nem futkározhatnak félmeztelenül, a nők pedig nem viselhetnek hasat és vállat szabadon hagyó felsőt. Az intézkedés ellen tiltakozás és aláírásgyűjtés is indult.

A Czakó utcai sporttelep vezetője a házirendre hivatkozva hozta meg azt a döntést, amely szerint a férfiaknak és a nőknek egyaránt fedett öltözetben kell sportolniuk a létesítmény területén. A nők nem edzhetnek olyan mezben, amelyet az atléták az olimpián és más versenyeken viselnek, vagyis ami a köldököt szabadon hagyja. A kerület polgármestere, V. Naszályi Márta a Facebook-oldalán futtatott egy szavazást, amelynek eredménye szerint a válaszolók 84 százaléka nem értett egyet a rendelkezéssel. A polgármester a szeptemberi testületi ülésen javasolni fogja a házirend felülvizsgálatát.

Az intézkedés ellen indult aláírásgyűjtést a polgármester is támogatja, és a futók közössége is felháborodottan reagált. Az RTL riportja szerint a futók szerint a szabály különösen a kánikulában nehezen tartható be, és úgy vélik, a döntés a közelben lévő diákok zavarása miatt született. A sportközpont vezetője nem reagált az újság, illetve az RTL Híradó kérdéseire.

A polgármester a házirend két másik pontjáról is megkérdezte a követőit: az egyik a sportbabakocsikkal történő kocogást tiltja, a másik csak felnőtt jelenlétében engedi meg, hogy 10-14 éves kor közötti gyerekek használják a pályát nem iskolaidőben. A válaszolók többsége mindkét szabályt engedélyezné.