A Facebook-bejegyzés manipulálása miatt felháborodást keltett az erdélyi esperes

A párizsi olimpiai megnyitó kapcsán készült, erőszakos tartalmú Facebook-bejegyzése miatt kritika alá került Vincze Minya István, az Erdélyi Református Egyházkerület volt kalotaszegi esperese azt állítja, hogy a posztját valaki manipulálhatta.

Vincze Minya István a Demokratának adott interjúban kifejtette, hogy a megnyitón látottakat blaszfémiának tartja, és az LMBTQ-propagandát kritizálta, amely szerinte „egyenesen ellentmond a keresztény tanítással, kicsúfolván és meggyalázván Isten teremtő munkáját”. A volt esperes szerint a középkori kínzásokra utaló bejegyzése nem egy kisebbség tagjaira, hanem az említett propagandára irányult.

A felháborodást keltő bejegyzésben Vincze Minya arról írt, hogy az ilyen fajta istenkáromlókat a középkorban élve kiherélték, égő parazsat tettek a lyukaikba, majd élve megnyúzták és felnégyelték. A bejegyzés mellé egy kollázst is csatolt, amely a párizsi olimpia megnyitójának képkockáiból állt össze.

A volt esperes azt is elmondta, hogy július 26-án Ferihegyen töltött sok időt egy késés miatt, és a helyi wifi használata után furcsán viselkedett a telefonja, ami alapján úgy véli, hogy manipulálhatták a bejegyzését. Ezt azzal is alátámasztotta, hogy korábbi bejegyzései közül sokat letiltottak, és a vitatott posztját is a Facebook eltávolította.

A történtek után Kató Béla püspök megkérte Vincze Minyát, hogy „a békesség érdekében, az ügy tisztázására” fontolja meg a lemondást, amire a volt esperes esküje szerint eleget is tett. Jelenleg Vincze Minya István Facebook-oldalán egyetlen bejegyzés sem érhető el. Az esperes az interjúban azt is állította, hogy első felindulásból posztolt, és arra akart reflektálni, hogy az istenkáromlókat a középkorban milyen kínzásoknak vetették alá. Arra a kérdésre, hogy miként nyúlhattak bele a Facebookjába, nem mutatott semmilyen bizonyítékot.