Meztelen látogatás egy marseille-i múzeumban

A marseille-i Európai és Mediterrán Civilizációk Múzeuma (Mucem) legújabb kiállításán a látogatók meztelenül ismerkedhetnek meg a nudizmussal, de cipő viselése kötelező.

A Mucem múzeum "Naturista Paradicsomok" című kiállítása különleges lehetőséget kínál a látogatóknak: havonta egy este, a múzeum zárva tartása alatt, meztelenül is megtekinthetik a nudizmusról szóló tárlatot. A Francia Naturista Szövetséggel közösen szervezett eseményen az egyetlen előírás, hogy a résztvevőknek cipőt kell viselniük, hogy megóvják a parketta épségét és elkerüljék a sérüléseket.

Eric Stefanut, a francia FFN nudista szervezet képviselője szerint a mezítlábasság ellen nincs kifogás, de a parketta védelme érdekében legalább lábbelit kell viselni. A kiállítás 600 fotót, filmet, magazint, festményt, szobrot és egyéb műalkotást vonultat fel, melyeket nudista közösségektől, valamint franciaországi és svájci köz- és magángyűjteményekből gyűjtöttek össze.

A múzeum szerint Franciaország a nudisták számára a világ egyik vezető turisztikai célpontja, köszönhetően a mérsékelt éghajlatnak és a három tenger jelenlétének, amelyek elősegítették a naturista közösségek létrejöttét. A kiállítás bemutatja a természetben való meztelenkedés iránti új őrületet, amely az egészséges, vegetáriánus étrendre való törekvéssel, a természetes terápiák, a meditáció és a jóga alkalmazásával a szabadban jár együtt.

Bruno Saurez, a marseille-i naturista egyesület vezetője elmondta, hogy a mozgalom Svájcban és Németországban alakult ki a 19. században, Franciaország első naturista csoportja pedig 1930-ban jött létre a Provence régióban. A Mucem szóvivője szerint logikus, hogy a havi egyszeri nudista kiállításon a látogatóknak valamilyen mértékben le kell vetkőzniük, és aki teljesen felöltözve érkezik, az furcsának tűnhet. A kiállítás december 9-ig látogatható.