A hőségriadó továbbra is érvényben van az egész országban

A magas középhőmérséklet miatt kiadott figyelmeztetés továbbra is érvényben van az egész ország területén, a hőmérséklet akár 36 fokig is emelkedhet.

A csütörtöki nap folyamán sok napsütés várható, csupán kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja meg az égboltot, és leginkább csak a nyugati megyékben, illetve északkeleten fordulhat elő zápor vagy zivatar. Az északkeleti, keleti szél a Dunától keletre megélénkülhet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul, míg késő estére 22 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi határszél kivételével az ország többi részén a 24 órás középhőmérséklet 25 fok felett várható, az Alföld déli felén pedig a 27 fokot is meghaladhatja.

A hőség miatt országszerte figyelmeztetés van érvényben, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében másodfokú, míg a többi megyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint a hőség jelentheti a szervezetünk számára a legnagyobb megterhelést, fejfájás, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, és nő a napszúrás, a hőguta, a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódik az ingerültség és nyugtalanság. 11 és 15 óra között országszerte erős UV-sugárzás várható, ezért a szabadban tartózkodóknak ajánlott gondoskodni bőrük megfelelő védelméről. Pénteken is folytatódik a kánikula 31–36 fokos maximumokkal és sok napsütéssel, ismét csak egy-egy helyen fordulhat elő rövid zápor, zivatar.

Hétvégén sem jön lényeges változás, marad a kánikula, hajnalonként 15-22, délutánonként 31-36 fokot mérhetünk. Túlnyomóan napos időben lesz részünk, csapadék nem várható. A légmozgás többnyire mérsékelt, helyenként élénk lesz.

A hőség a jövő hét első napjaiban is kitart, a maximumok többfelé a 35 fokot is elérhetik, meghaladhatják. Továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, zápor, zivatar kialakulásának minimális az esélye. Csak néhol lehet élénk a légmozgás.