Az Nvidia részvényárfolyamának zuhanása a pesszimista előrejelzések ellenére

Az Nvidia részvényárfolyama jelentős, 7 százalékos esést szenvedett el, annak ellenére, hogy a cég bevételi és profitadatokban felülmúlta az elemzői várakozásokat. A befektetők azonban nem elégedettek, mivel a vállalat pesszimista előrejelzést tett közzé a harmadik negyedévre.

Az Nvidia a vártnál jobb bevételi és profitadatokat közölt, mégis csalódást keltett a befektetők körében. A vállalat részvényárfolyama a meghosszabbított kereskedésben 7 százalékkal esett, ami a befektetők fanyalgását tükrözi. A cég a második negyedéves jelentésében 122 százalékos bevételugrást és 16,95 milliárd dolláros nettó nyereséget mutatott be, amelyek jelentősen meghaladták az elemzői konszenzust.

A negyedéves jelentés közzététele után az Nvidia részvényárfolyama 200 milliárd dollárt zuhant egyetlen nap alatt, ami más nagy techcégek részvényeire is hatással volt. A zuhanás oka a harmadik negyedévre vonatkozó pesszimista előrejelzés volt, amely szerint a bevétel megfelelő lesz, de a nyereség csökkenhet.

Az Nvidia értékelése szerint a mesterséges intelligencia chipek piacán globálisan közel 90 százalékos részesedéssel rendelkezik, és a fő ügyfelek között olyan tech óriásokat találunk, mint a Microsoft, az Alphabet, a Meta és a Tesla. Az adatközpont üzletág, amely az AI processzorokat is magában foglalja, 26,3 milliárd dolláros bevételt ért el, 154 százalékkal többet az előző év azonos időszakához képest.

A befektetők aggodalmát tovább növelte, hogy a vállalat bruttó marzsának csökkenése is megfigyelhető, 75,1 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 78,4 százalékról. Ezzel együtt az Nvidia bejelentette, hogy 50 milliárd dollár értékű további részvény-visszavásárlást hagyott jóvá.

Elemzők szerint az Nvidia olyan helyzetbe került, ahol a befektetői elvárások túl magasak voltak, és kérdéses, hogy a cég képes lett volna-e elég jó számokat hozni ahhoz, hogy a befektetők elégedettek legyenek. A vállalat előrejelzése is erősebb volt a vártnál, de a felülteljesítés mértéke nem volt olyan markáns, mint amit a korábbi negyedévben megszokhattunk, és bár az előrejelzést megemelte a cég, nem akkora mértékben, mint amit a piac megszokott. Az egész évre vonatkozóan a vállalat azt mondta, hogy a bruttó marzs várhatóan a „70 százalékos tartomány közepén” lesz, míg az elemzők 76,4 százalékos teljes éves bruttó marzsot várnak. Az Nvidia 6,9 százalékos mínuszban indíthatja a napot 117 dollárnál.