Donald Trump ellen új vádat emeltek

Jack Smith különleges ügyész új vádiratot nyújtott be Donald Trump ellen, amely a 2020-as elnökválasztáshoz kapcsolódóan szűkebb tartalmú vádakat fogalmaz meg.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által kinevezett Jack Smith különleges ügyész kedden emelt vádat Donald Trump ellen, amely a korábbiaknál szűkebb tényállást tartalmaz. Az új vádirat figyelembe veszi az amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusi határozatát, amely szerint az ország elnökei bizonyos fokú büntetlenséget élveznek hivatali hatáskörben hozott intézkedéseikért, de magánemberként elkövetett cselekedeteikért felelősségre vonhatók.

A vádak között szerepel, hogy Trumpnak magánemberként volt érdeke abban, hogy őt nyilvánítsák a 2020-as elnökválasztás győztesévé. Az új vádirat kihagyja azt a vádpontot, amely szerint Trump nyomást gyakorolt volna az igazságügyi minisztérium tisztviselőire az elnökválasztás eredményének megváltoztatása érdekében.

A vádak szerint Trump az elnöki hatalom átadásának akadályozása miatt és a választás eredményének megmásítására irányuló törekvések miatt került ismét a jogi folyamatok középpontjába, részben a 2021 január 6-i zavargásokhoz kapcsolódóan. Joe Biden amerikai elnök korábban „veszélyes precedensnek” nevezte a Legfelsőbb Bíróság döntését, mert szerinte az aláássa a jogállamiságot.

Jogi és politikai elemzők szerint valószínűtlen, hogy az új vád alapján bírósági tárgyalást tartanának még a november 5-i választások előtt, de a jogi eljárás várhatóan részévé válik az elnökválasztási kampánynak a következő több mint két hónapban. Az exelnök korábban minden vádpontban tagadta bűnösségét.

A New York-i bíróság esküdtszéke júliusban 34 vádpontban találta bűnösnek Trumpot egyebek között üzleti iratok meghamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás miatt. Ő az első amerikai elnök, aki büntetőügyben elítéltek. Mivel a döntést szeptember 6-ára halasztották, büntetése csak ekkor derülhet majd ki.

Ez volt az az ügy, amiben Trump megbízta ügyvédjét, Michael Cohent a 2016-os választások előtt, kampányidőszakban, hogy fizessen 130 ezer dollárt a pornós Stormy Danielsnek, hogy a nő tartsa titokban a 10 évvel korábbi viszonyát Trumppal. Trump az ügy intézésért – részletekben, már elnökként – Cohennek 420 ezer dollárt térített meg, amit hamisan jogi kiadásként papíroztak le.

Trump a Truth közösségimédia-oldalán kijelentette, hogy a Legfelsőbb Bíróság mentelmi határozatának az egész ügy elvetését kell eredményeznie, Smith azonban ugyanazt az ügyet írta át, hogy megkerülje a Legfelsőbb Bíróság határozatát. Trump egyébként ártatlannak vallotta magát az eredeti vádakban, és az egész ügyet egy politikailag motivált kísérletnek tartja, amellyel megpróbálják megakadályozni a hatalomba való visszatérését.