Bükkábrányi teherautó-sofőr mágnessel csalt

Egy teherautó vezetőjét egymillió forint feletti bírsággal sújtották, miután kiderült, hogy mágnessel manipulálta a kötelező pihenőidejét Bükkábrány külterületén.

A sofőr a sebességváltón lévő leplombázott jeladóra helyezett egy diónyi mágnest, amivel blokkolta a menetíró-készülék működését, így a tachográf pihenőidőt rögzített, miközben a jármű valójában közlekedett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az ellenőrzés során fedezték fel a csalást, és közigazgatási hatósági eljárást indítottak a sofőr ellen.

A sofőr beismerő vallomást tett, elismerte, hogy ő helyezte oda a mágnes, hogy több vezetési ideje legyen. A cselekedetéért végül 1,040,000 forint bírságot szabtak ki rá. A NAV közleményében kiemelte: „A tényleges vezetési idő meghamisítása vagy eltitkolása veszélyes minden közlekedésben résztvevőre. A mágnes felhelyezésével vagy egyéb manipulációs eszközökkel a gépkocsivezetők időt akarnak nyerni, amely rendkívül kockázatos, hiszen nem a gépjárműveknek kell pihennie, hanem a járművet vezető sofőröknek”.

Az eset rávilágít arra, hogy a pihenőidők manipulálása komoly következményekkel járhat a közúti közlekedésbiztonság szempontjából. A hétvégi forgalomkorlátozás feloldását a szállított áruk minőségének megőrzése, az árukárok megelőzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja – ezt írta az Építési és Közlekedési Minisztérium is, amikor a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozását vezette be az augusztus 20-i hosszú hétvégén. Azonban a sofőrök egészsége és a biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy betartsák a pihenőidőket, mivel például egy felforrósodott vezetőfülkében történő várakozás, például kamionstop esetében, nemcsak egészségtelen, de a továbbindulás után jelentősen leronthatja a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is.