Milliókat takaríthat meg a lakáshitelén, ha most lép

Az elmúlt években felvett magas kamatozású jelzálogkölcsönök törlesztői számára elérkezett a hitelkiváltás ideje, amivel jelentős összegeket spórolhatnak meg.

A Bank360.hu elemzése szerint azok az ügyfelek, akik 2022 közepe és 2023 vége között vettek fel lakáshitelt, most találkozhatnak sokkal kedvezőbb törlesztőrészletű kölcsönökkel. A kamatok ebben az időszakban emelkedtek meg, és 2023 elején 10 százalék fölötti csúcsot értek el. Becslések szerint akár 100 ezer olyan lakáshitel-szerződés is lehet, amelyet magasabb átlagos kamat mellett kötöttek, és ezek piaci alapú kölcsönök, nem kamattámogatásos konstrukciók.

A Magyar Nemzeti Bank hosszú idő után most először nem csökkentette az alapkamatot, így a hosszú futamidejű hitelek kamatait meghatározó referenciamutatók sem alacsonyabbak, mint 2024 elején. Ennek következtében az idén már aligha várhatók jelentősen olcsóbb új lakáskölcsönök azok számára, akik kiváltanák a meglévő drágább adósságukat. Azonban még így is találhatók 6,5–7,0 százalékos THM-mel hitelajánlatok.

A hitelkiváltás előtt fontos, hogy az adósok a még fennálló tartozás összegét és a hátralévő futamidőt vegyék figyelembe. A Bank360.hu kiszámította, hogy aki 2022 novemberében vett fel 20 millió forintnyi lakáshitelt, annak a tőketartozása még 19,5 millió forint lehet, és a havi törlesztőrészlete 207 691 forint. Ha most kiváltaná a hitelét, akkor a Gránit Banknál 149 ezer forintos, míg a Raiffeisennél 155 ezer forintos havi törlesztőrészlettel találhatna új jelzálogkölcsönt. A teljes futamidő alatt a megtakarítás akár 12,27 millió forint is lehetne.

A bankok gyakran ragaszkodnak a jól fizető ügyfelekhez, ezért a végtörlesztésnek díja lehet, és a folyósításnál adott kedvezményekért cserébe hűségidőt is kiköthetnek. A kezdeti költségeket sok bank elengedi, de ha az ügyfél 3-4 éven belül szeretné visszafizetni a hitelét, ezeket a költségeket utólag visszakövetelhetik. Az új banknál is lehetnek induló költségek, amelyek a hitelkiváltást megdrágíthatják.

A hitelkiváltás előtt érdemes tehát alaposan számolgatni, mivel a kiváltás teljes díja akár a tőketartozás 3-5 százalékának megfelelő egyszeri költséget is jelenthet. Azonban havi 10 ezer forint feletti törlesztőrészlet-csökkenés esetén már célszerű mérlegelni a lakáshitel kiváltását. A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél (MFL) a kezdeti költségek és egy esetleges későbbi hitelkiváltás költségei is limitáltak, így ezeket is érdemes figyelembe venni.