Hőség és aszály sújtja Magyarországot

Magyarországon az elmúlt hetek meleg és száraz időjárása tovább súlyosbította a július óta tartó aszályos helyzetet, melynek következtében az ország kétharmadán súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.

A HungaroMet jelentése szerint a nyári kapás növények terméskilátásait már nem javítaná egy kiadós eső sem, és a repce vetéséhez is óriási szükség lenne a csapadékra, azonban az előrejelzések szerint az elkövetkező egy hétben csak kevés helyen várható jelentős mennyiségű csapadék. A hőmérséklet a múlt héten átmenetileg csökkent, de a hét végére ismét 35 fok körüli értékeket ért el, éjszakánként pedig 15-20 fok közötti hőmérsékletek voltak jellemzőek.

A vegetáció fejlődése körülbelül három héttel előrébb jár a szokásosnál, ami a szántóföldi kultúrák esetében az aszály miatt bekövetkező kényszerérésnek is köszönhető. A napraforgó és a kukorica állományok már a növényszáradás fázisában vannak, a kukorica több helyen teljesen elszáradt, míg a napraforgóban még több zöld levél található.

Az őszi káposztarepce vetéséhez szükséges talajnedvesség csak az északi országrészben kielégítő, az Alföld jelentős részén azonban száraz és poros a talaj. A levélnedvesség időtartama és a párás időszakok hossza is alacsony volt, ami a gombás megbetegedések kialakulásának nem kedvezett.

A Hungaromet szerdára sárga figyelmeztetést adott ki az ország nagy részén a várható magas hőmérséklet, a Dunántúl délnyugati felében pedig a várható zivatarok miatt. A Kiderül napi jelentése alapján szerdán napos idő várható kevés felhővel, de a Dunántúl nyugati, délnyugati részein, valamint kis eséllyel a délkeleti határ mentén záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között várható.

A hét további részében is folytatódik a meleg, nagyrészt száraz idő, elszórt záporok, zivatarok csak kedden és a hétvégén fordulhatnak elő. A hőmérséklet a hét elején a hidegfront hatására 1-2 fokkal visszaeshet, de a hét közepétől ismét 31-36 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk. Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, legfeljebb egy-egy helyen fordulhat elő átmenetileg zápor, esetleg gyenge zivatar. Pénteken napos, csapadékmentes időre van kilátás, az északi-északkeleti szél délen és keleten időnként megélénkülhet. Hétvégéig biztos nem enyhül sem a hőség, sem az aszály, marad a kánikula, hajnalonként 15-22, délutánonként 32-37 fokot mérhetünk, túlnyomóan napos időben lesz részünk, csapadék nem várható. A légmozgás többnyire mérsékelt, helyenként élénk lesz. Estére többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható, és a levegő 18 és 25 fok közé hűl le. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 21 fok között alakul, ennél néhány fokkal hűvösebb a szélcsendes, hidegre hajlamos északi völgyekben lehet.