Az ukrán helyzet kritikus a Pokrovszk közelében

Az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) elismeri, hogy kritikus a helyzet az ukránok számára a Pokrovszk közelében. Az orosz erők taktikai előnyökre tettek szert az Avgyijivka régióban, és jelentős területi nyereségeket értek el Novohrodivka felé, egy nap alatt két kilométert haladva előre.

Az ISW szerint Novohrodivka kulcsfontosságú célpont Moszkva számára, mivel hozzáférést biztosít Selydove, Mirnohrad és Pokrovszk városaihoz. Az előrenyomulás fenntartása azonban kihívások elé állíthatja Oroszországot logisztikai és katonai korlátok miatt.

Az orosz csapatok gyorsan haladnak előre Doneck nyugati részén, több várost ellenőrzésük alá vonva. A lendület fennmarad, Selydove ostroma pedig közelgőben van. Az ukrán erők meglepetést okoztak sokaknak, amikor beléptek az orosz területre a Kurszk régióban, és gyorsan több mint 1000 négyzetkilométert foglaltak el. Ez kiemelte az orosz sebezhetőséget és közelebb hozta a háborút az orosz polgárokhoz, gyengítve a politikai elitet. Az orosz előrenyomulás Doneck régióban fokozódik, Novohrodivka elesett, és Selydove közvetlen fenyegetés alatt áll. Az ukrán védelem elégtelennek tűnik, ami aggodalmakat vet fel Kijev számára. Az ukrán vezetés kihívásokkal néz szembe, mivel a Kurszk offenzívájának sikerét kérdőjelezik meg a Pokrovsk szektorban elszenvedett jelentős veszteségek mellett.

Az ukrán parlamenti képviselő, Marjana Bezuhla kritizálta az ukrán katonai vezetést a frontvonalakon kialakult helyzet miatt. Látogatást tett a frontvonalon, és jelentette, hogy az ukrán városok azért estek orosz kézre, mert a csapatokat visszavonták, és tapasztalatlan helyettesítőkkel pótolták őket. Bezuhla aggodalmát fejezte ki hasonló helyzetek miatt más városokban is, és figyelmeztetett a rotációk negatív hatásaira a katonai műveletekre és az ukrán területek elvesztésére.