Izraeli katonai művelet Ciszjordániában

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) példátlanul nagy terrorellenes műveletet indítottak Ciszjordániában, amely több napig is eltarthat, és amelynek során több települést is érintettek, valamint jelentős palesztin veszteségek keletkeztek.

Az IDF a műveletet legalább négy városban – Dzseninben, Tulkaremben, Nábluszban és Tubászban – hajtotta végre, amelynek során a BBC, a Times of Israel és a Rámalláhban székelő Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériumának jelentése szerint már legalább 11 palesztin életét vesztette. A BBC szerint ez az izraeli támadás a legnagyobb ilyen akció a 2000-2005 közötti második intifáda óta. Az IDF szerint több robbanószerkezetet semlegesítettek, és több fegyvert is lefoglaltak a művelet során.

A palesztin elnökség szerint az izraeli támadásoknak „irtózatos és veszélyes eredményei” lehetnek, és az Egyesült Államoknak be kell avatkoznia az eszkaláció megállítása érdekében. Jiszráel Kác izraeli külügyminiszter szerint a hadsereg célja az iráni iszlamista terrorista infrastruktúra megsemmisítése Ciszjordániában, és hasonló eltökéltséggel kell válaszolniuk, mint a Gázai övezetben tették.

Az MTI és az IDF szóvivőjének jelentése szerint a hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat erői éjszaka kezdték razziájukat, amelynek során legalább tizenegy palesztin fegyverest öltek meg. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint a halálos áldozatok közül öten Dzsenin térségében, öten pedig a Jordán-völgyi Tubasz várostól délre fekvő Al-Farah menekülttáborban vesztették életüket, továbbá egy légicsapásban a Túl-Karm melletti Nur al-Samsz menekülttáborban is öt palesztin fegyverest öltek meg. Az IDF szerda reggel bejelentette, hogy öt palesztin fegyverest öltek meg egy légicsapásban a Túl-Karm melletti Nur al-Samsz menekülttáborban, közülük egyik, Dzsabril Raszan Dzsabril a tavaly novemberi túszalku részeként hagyhatta el izraeli börtönét.

A nagyszabású hadművelet részeként az IDF körülvette a menekülttáborok közelében lévő kórházakat és átvizsgálja a belépő betegeket, hogy megakadályozza a terroristák bejutását. Több mint hatszáz palesztin vesztette életét Ciszjordániában a több mint tíz hónapja tartó gázai háború idején, legtöbben razziák alatt, amelyek gyakran tűzharchoz vezetnek. Izrael szerint szükség van a rajtaütésekre, hogy felszámolják a Hamász és más militáns szervezetek ciszjordániai csoportjait, és megakadályozzák az izraeliek elleni terrorakciókat.

A Wafa palesztin hírügynökség szerint az izraeli hadsereg szerda délután menekülésre szólította fel a Tulkaremtől keletre fekvő Nur Shams menekülttáborban élőket, Dzsenin keleti részén pedig kijárási tilalmat rendeltek el. A Palesztin Nemzeti Hatóság elnöki szóvivője, Nabil Abu Rudejneh szerint a kialakult helyzetért az Egyesült Államok is felelős, aminek be kell avatkoznia, hogy megállítsa az eszkalációt.

Ciszjordánia a Hamász-rivális Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom, a Fatah befolyása alá tartozik. A térségben valamivel több mint hárommillióan élnek, közülük körülbelül két és fél millióan palesztinnak vallják magukat. A többiek főleg zsidó telepesek, akik Izrael lakosságának közel tíz százalékát teszik ki. Az Európai Unió az év elején szankciókat akart kivetni az erőszakos izraeli telepesekre, de ezt Magyarország egyedüli tagállamként megvétózta.