Gyermekvédelmi dolgozók távozása az alkalmassági vizsgálatok miatt

Országszerte a gyermekvédelmi dolgozók hat százaléka, összesen 265 munkavállaló távozott a szektorból az alkalmassági vizsgálatok bevezetése óta. A Cseppkő Gyermekotthoni Központból egyedül 21-en adták be a felmondásukat, és a helyzet további intézményekben is súlyos.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) tájékoztatása szerint a fenntartásukban lévő intézményekben dolgozó 4241 munkavállaló közül 137-en megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an kérték jogviszonyuk megszüntetését, és további 71 főnél még nem járt le a határidő. Jelenleg 112 új belépő pszichológiai vizsgálata és kifogástalan életvitel-ellenőrzése van folyamatban.

A Cseppkő Gyermekotthont jelenleg megbízott igazgató vezeti, miután a vezetőség többsége és több munkatárs is távozott. Az igazgató munkaviszonya azért szűnt meg azonnali hatállyal, mert "a kifogástalan életvitel ellenőrzést ellehetetlenítette" azzal, hogy az ellenőrzés alapjául szolgáló adatlapot nem írta alá. A főigazgatóság nem tervez csoportok megszüntetését vagy lakásotthonok bezárását, bár a fővárosban már átszerveztek egy 10 és egy 12 fős gyermekotthoni csoportot, és várható még egy 10 fős csoport átszervezése. Tiszakürtön és Bakonyszentkirályon azonban nem tudják biztosítani a gyerekek ellátását, így Tiszakürtről 12, Bakonyszentkirályról pedig 9 gyereket helyeztek át, és ezeken a helyeken biztosan bezár az otthon.

Nagy Balázs, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ II. számú szakmai egységének vezetője, aki szintén távozott, a háromlépcsős alkalmassági vizsgálatot megalázónak és méltatlannak találta. Bár elvégezte az előírt anti-pedofil vizsgálatot és papírja van róla, hogy nem pedofil, az életvitel ellenőrzését célzó adatlap kitöltését már megtagadta. Nagy szerint a vizsgálatokkal olyan embereket is vegzálnak, akik teljes felelősséggel dolgoznak 250-280 ezer forintért 8-12 gyerekkel.

A Népszava információi szerint szinte minden ellátó helyen – lakásotthonokban, gyermekotthonokban – vannak kilépők, ami zsúfoltabb intézményeket, leterheltebb szakembereket és több konfliktust eredményezhet. Nagy Balázs szerint a sok felmondás fennakadást okozhat, és ha csak egyetlen ember is távozik, aki évekig nevelt egy gyereket, az komoly traumát okozhat. A kilépések miatt csoportok szűnnek meg, lakásotthonokat szüntethetnek meg, és a gyermekotthonok létszáma 40-ről 50 főre nőhet, mivel a 10-12 fős csoportok helyett 14-16 fős csoportok jöhetnek létre. Nagy Balázs szerint a kormányzati intézkedések látszatot keltenek, hogy megvédik az állami gondozott gyerekeket a pedofíliától, de valójában súlyosan traumatizálják őket.

A parlament júniusban fogadta el a kegyelmi ügyhöz kapcsolódó gyermekvédelmi törvénycsomagját, amely elvárja a dolgozók kifogástalan életvitelét. Egy kérdőíven arra kell választ adni minden, a gyermekvédelemben dolgozónak, hogy kivel él együtt és mióta; milyen ingatlana, illetve 300 ezer forintot meghaladó ingósága van; melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel. Ezen kívül egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálatot is előírt a kormány a gyermekvédelmi vezetők számára, amely háromlépcsős tesztelésen a teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgál. A végeredmény az lett, hogy két állami gyermekvédelmi intézményvezetőt személyiségzavar miatt alkalmatlannak minősített a klinikai szakpszichológusból álló bizottság, de pedofilt nem talált.