A Madách Imre Gimnázium igazgatójának elbocsátása

A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal menesztette Mészáros Csaba igazgatót a budapesti Madách Imre Gimnázium éléről, mivel nem volt hajlandó betartani és érvényesíteni a kormány által bevezetett, az iskolákban a mobiltelefonok és egyéb digitális eszközök használatát korlátozó új rendeletet.

A gimnázium vezetősége és tanári kara kiemelte, hogy céljuk a diákok megfelelő digitális kultúrára nevelése, nem pedig a tiltás. A gimnáziumban már régóta voltak szabályok a készülékek használatára vonatkozóan, amelyeket mostantól szigorúbban fognak érvényesíteni. A gimnázium bejelentette, hogy nem fogják elkobozni a diákok telefonjait az órák előtt, ami ellentétes a kormányrendelettel. A rendelet szerint a diákoknak az iskolai nap kezdetén kellene leadniuk a készülékeiket, és azokat a nap végén kapnák vissza.

A Belügyminisztérium közleményében kijelentette: "Egy olyan vezető, aki nem tartja be a törvényt és nyíltan szembeszegül vele, nem vezethet állami intézményt." A rendelet, amely az okostelefonok iskolai használatát korlátozza, 2024. augusztus 8-án lépett életbe.

A döntés ellen tiltakozások szerveződtek, a gimnázium tanári kara és diákjai egyaránt kifogásolták az igazgató elbocsátását, hangsúlyozva, hogy Mészáros Csaba modern oktatási módszereket támogatott, és ellenezte a digitális eszközök használatát korlátozó elavult szabályozásokat. A diákok az igazgató visszahelyezését követelik, kiemelve a progresszív oktatás fontosságát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Oktatási Platform kritikusai szerint a rendelet hibás és rosszul kidolgozott, és arra szólították fel a kormányt, hogy a végrehajtás előtt vegye figyelembe a visszajelzéseiket. A kormány korábban laptopokat vásárolt a diákoknak és tanároknak, most azonban megtiltja ezeknek az iskolákban való használatát.

A gimnázium tanári kara elfogadhatatlannak tartja Mészáros Csaba igazgató menesztését, és a Belügyminisztérium indoklása szerint "egy olyan vezető, aki nem tartja be a törvényt, nem vezethet állami intézményt." A gimnázium vezetősége szerint irreális lenne a telefonokat az órák előtt begyűjteni, mivel azokra a tanuláshoz is szükség lehet.

A gimnázium közleményében kifejezte megdöbbenését és mély érzelmeit Mészáros Csaba igazgató elbocsátása miatt, aki 24 éven át sikeresen vezette az iskolát. A diákok a Belügyminisztérium épülete előtt szerveznek tiltakozást, hogy kifejezzék felháborodásukat Mészáros Csaba eltávolítása miatt.

A tüntetés kezdete körül már több százan gyűltek össze a Madách Imre Gimnázium épülete előtt. A tömegben a madáchos diákok mellett más iskolák diákjai is képviseltetik magukat. A demonstráción egytől-egyig korábbi és jelenlegi madáchos diákok mondanak beszédet, de felszólalt Madarász Éva – szintén egykori madáchos – színművész is, aki Bodor Johanna táncművész szövegét olvasta fel. A tüntetés csak egy a két spontán demonstrációból, amit szerda estére szerveztek: este 7 órára a Belügyminisztérium előtt is demonstrációt tartanak az ügy miatt.

A felszólalók szerint Pintér Sándornak bocsánatot kellene kérnie, amiért túlreagálta a dolgot és Mészáros Csabát azonnal vissza kell helyezni az intézmény élére. A tüntetés alatt rögtönzött üzenőfal a gimnázium kapuján lett kialakítva, ahol a Mészáros Csabának szánt üzeneteket lehetett hagyni. A szervezők megköszönték az MKKP-nak a hangosítást, a rendőröknek a rendezvény biztosítását.

Madarász Éva színész, egykori madáchos szülő beszéde különösen nagy hatást gyakorolt a tömegre. "Mészáros Csaba kirúgása a korlátolt gondolkodás és a szűk látókör Holdról is látható bizonyítéka" - mondta, hozzátéve, hogy az igazgató kirúgása erős öngól a hatalom képviselőinek, és hogy a döntés meghozói ezzel azt tanítják, hogy az őszinteség és az egyenesség semmit nem ér. A tüntetés végén a jelenlévők a kirúgott igazgatónak szóló üzeneteket tűztek ki az ajtóra. Hétfőn a Belügyminisztérium előtt lesz demonstráció, elvileg 18 órától.