Óbudai polgármester elleni eljárás: Politikai játszma vagy törvényes ügyészi munka?

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes szerint politikai megrendelésre indult eljárás Kiss László óbudai polgármester ellen, akit korrupciós ügyek miatt gyanúsítanak és letartóztattak. Az ügyészség azonban cáfolja, hogy állami vezető rendelte volna meg az eljárást, és hangsúlyozza, hogy törvényesen, pártatlanul jártak el.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke állítása szerint egy magas rangú állami vezető rendelte meg 2021-ben Kiss László óbudai polgármester elleni konstruált ügyet. Vadai dokumentumokkal támasztja alá, hogy koncepciós eljárás zajlik, és sajtótájékoztatót tartott az ügyészség épületénél, ahol egy kihallgatási jegyzőkönyvből idézett. A politikus négy kérdést is feltett az ügyésztől az állami vezető kilétével kapcsolatban.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint azonban fiktív szerződések köthettek az ügyben, és négy személyt már őrizetbe vettek vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A vádak szerint Kiss László megbízásokat adott ismerősei cégeinek az önkormányzattól, és korábbi munkatársa vádalkut kötött, 14 hónap fogházat kapott.

Vadai Ágnes a Fidesz tagjaitól 48 órás ultimátumot adott a konspiráció beismerésére, de senki sem jelentkezett. A DK alelnöke Simonka György Fidesz tag nyilatkozatát és egy tanúvallomást is felhozott bizonyítékként a feltételezett összeesküvésre. Az óbudai korrupciós ügy a XIV. és XI. kerületek parkoláskezelésével kapcsolatos, és egy milliárdos számlagyáros üggyel hozható összefüggésbe.

A válasz a vádakra nem váratott magára: a Központi Nyomozó Főügyészség cáfolta, hogy politikai utasításra indult volna az eljárás. Azt állítják, hogy egy elítélt személy próbált meg zsarolni egy üzletembert, aki hamis nyomozónak adta ki magát, és információkat szolgáltatott a korrupcióról, majd később felfedte a csalást a hatóságoknak. A főügyészség befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a hamis nyomozó ellen. Kiss László-t hivatali vesztegetés gyanúja miatt tartóztatták le, és a főügyészség kiemelte, hogy pártatlanul és a törvényeknek megfelelően jártak el az ügyben.