13 éves lány fúrhatott lyukat egy beteg koponyájába

Új vádak kerültek napvilágra egy grazi idegsebész ügyében, aki állítólag bevitte 13 éves lányát egy műtétre, és hagyta, hogy aktívan részt vegyen a beavatkozásban. Az eset következtében az idegsebészt és egy másik orvost is elbocsátottak a grazi LKH egyetemi kórházból.

Az áldozat, a 33 éves Gregor R., egy erdei balesetben súlyosan megsérült, és azonnali műtétre szorult. Az áldozat ügyvédje, Peter Freiberger szerint az orvos lánya nem csak segített a műtétben, hanem ő fúrta a beavatkozáshoz szükséges lyukat az áldozat koponyájába. Emiatt az ügyvéd az egész orvosi gárdát beperli. Freiberger álláspontja szerint a lány ellen nem indítható büntetőeljárás, de az ellen igen, aki utasította őt a koponyafúrásra. Az ügyvéd szerint ez a cselekedet testi sértésnek minősül, és aki ehhez hozzájárult, az bűnösnek tekinthető, továbbá a műtőben jelenlévők sem akadályozták meg a bűncselekményt, ami szintén büntetőjogi relevanciával bírhat.

Freiberger úgy véli, hogy bár a műtét zökkenőmentesen zajlott le, az eset mégis súlyos testi sértésnek minősül, mivel a beteg beleegyezése nélkül egy 13 éves végzett rajta beavatkozást, aki egyáltalán nem lett volna ott.

Az ügyészség tájékoztatása alapján az eljárás még folyamatban van, és a vádlottak kihallgatása jelenleg is zajlik. A grazi ügyész, Hansjoerg Bacher megerősítette, hogy a két említett orvos és a műtétben résztvevő öt további orvos ellen is súlyos testi sértés miatt nyomoznak a hatóságok.

Gregor R. állítólag még mindig a baleset utóhatásaival küzd, és csak akkor tudta meg az igazságot a műtétjéről, amikor a rendőrség nyilvánosságra hozta az ügy részleteit. Az ügyvéd azt nyilatkozta, hogy az ügyfele minden érintett ellen jogi lépéseket tervez és, szükség esetén, kártérítést is fog kérni.

A kórház vezetését is bírálta Freiberger, mivel az állítása szerint a botrány kirobbanása után senki nem vette fel az ügyfelével a kapcsolatot, hogy bocsánatot kérjen tőle vagy egyáltalán magyarázatot adjon a történtekre. A kórház azzal védekezett, hogy azért nem vették fel a kapcsolatot a férfivel, mert a büntetőeljáráshoz ő is csatlakozott. A beavatkozást viszont sikeresnek ítélték: „A műtétet komplikációk nélkül zajlott le. Végezetül szeretnénk kijelenteni, hogy nagyon sajnáljuk az esetet és elkötelezettek vagyunk az ügy teljes körű tisztázása mellett” – fogalmazott az egyetemi klinika közleménye.