Viharos károk sújtották Magyarországot

Magyarországon komoly viharkárok keletkeztek, a tűzoltók több vármegyében dolgoznak az elhárításukon. Az elsőfokú riasztásban lévő területeken villámcsapások, kidőlt fák okoznak gondot, a károk a fővárost is érintik. A MÁV vonatforgalmát is megbénították a kidőlt fák, több helyen szünetel a közlekedés.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a viharkárok késő délután Heves után Nógrád és Pest vármegyét, valamint a fővárost is elérték. A zivatarok miatt több járásban elsőfokú riasztás van érvényben, ahol a villámlás mellett erős szél és jégeső is előfordulhat.

Heves megyében, Nógrádban és Pest megyében, valamint Budapesten a tűzoltók segítségét kérik a legtöbben. Nógrádban főként Balassagyarmaton és Karancslapujtőn, Pest megyében pedig harminc címen dolgoznak a tűzoltók a kidőlt fák eltávolításán. Egy ráckevei szálloda kerti medencéjére dőlt faág miatt két ember könnyebben megsérült, őket a mentők kórházba vitték, a baleset közelében tartózkodó két gyermek nem sérült meg.

Budapesten Dél-Pesten és Dél-Budán mintegy húsz helyszínen avatkoznak be a tűzoltók. Gyöngyöshalászon egy fa egy gépkocsira dőlt, a jármű az árokba hajtott, a gyöngyösi tűzoltók teljes útlezárás mellett dolgoztak a helyszínen. Domoszlón egy lakóházba csapott a villám, Hatvanban egy ház tetejére, Boldogon pedig egy villanyoszlop dőlt egy háztetőre.

A viharos időjárás a MÁV dolgozóinak életét is megnehezítette, a keleti országrészben több helyen megbénult a vonatforgalom. A Nyíregyháza–Záhony szakaszon, Hatvan és Füzesabony között, valamint Őrbottyán és Vácrátót között akadályozzák a forgalmat a kidőlt fák és a meghibásodott biztosítóberendezések.

A katasztrófavédelem folyamatosan dolgozik a viharkárok elhárításán, Heves megyében több mint húsz helyre várták a segítséget a tűzoltóktól. A gyöngyösi és a pétervásárai hivatásos tűzoltók Domoszlón egy villámcsapott lakóházhoz, Hatvanban pedig egy ház tetejére dőlt fát távolítottak el. Boldogon és Turán az úttestre dőlt fák miatt lezárták az utakat, a tűzoltók eltávolították a faágakat és ellenőrzik az utakat. Turán, a 3104-es úton több fa is kidőlt, elzárva mindkét forgalmi sávot.