A Völner-Schadl-ügyben benyújtott felülvizsgálati indítvány

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, benyújtotta felülvizsgálati indítványát a Központi Nyomozó Ügyészségre a Völner-Schadl-ügyben, amelyben az ügyészség megszüntette a nyomozást.

Magyar Péter szerint az ügyészség formai és tartalmi hibákat követett el az eljárás során, és nem a valós feljelentőt, azaz őt tekintette feljelentőnek, hanem Tényi István volt fideszes politikust. A Tisza Párt elnöke azt állítja, hogy az ügyészség nem azon dolgozott, hogy az elkövetett bűncselekményt felderítse, hanem éppen ellentétesen járt el.

A felülvizsgálati indítványban szereplő érvek között szerepel, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nem járhatott volna el ebben a nyomozásban, mivel az alapügy előkészítő szakaszában érintett volt, és nem hallgathatta volna meg tanúként az ügy potenciális gyanúsítottját, Rogán Antalt.

Magyar Péter korábban nyilvánosságra hozott egy titokban rögzített hangfelvételt, amelyen volt felesége, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter azt állította, hogy Rogán Antalék kihúzták a nevüket a Schadl–Völner ügy nyomozati anyagaiból. A nyomozást a Fővárosi Nyomozó Ügyészség lezárta, mivel nem találtak bűncselekményre utaló jeleket.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) közleményében azt írta, hogy Magyar Péter nem tett feljelentést az ügyben, csupán tanúként jelent meg, és az ügyészség nem az ő feljelentése alapján rendelte el a nyomozást. A KNyF szerint Magyar Péter azon állítása sem felel meg a valóságnak, hogy az ügyészség azért nem tekintette őt feljelentőnek, hogy az iratok tartalmát ne ismerhesse meg, mivel a sértettnek nem minősülő feljelentő az iratokba nem tekinthet bele.

Magyar Péter a felülvizsgálati kérelmet a Schadl–Völner-ügyben nyilvánosságra hozott hangfelvételek ügyében indított nyomozást megszüntető határozat ellen nyújtotta be, és a Tisza Párt a 20 oldalas dokumentumot közzétette. A hétfői sajtótájékoztatóján Magyar azt mondta, őt tanúként hallgatták ki, aminek során többletinformációt adott át a vádhatóságnak, majd hangfelvételt is, ám mégsem ezek, hanem a Tényi által közöltek alapján indult meg az eljárás. Ennek jelentősége, hogy a feljelentőnek plusz jogosítványai vannak; ha őt tekintették volna annak, belenézhetne a tanúkihallgatási dokumentumokba, láthatná a volt felesége, a korábbi igazságügyi miniszter Varga Judit, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely és a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal vallomását is.