Magyar Péter: A nyilvánosság az egyetlen fegyver

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a Völner–Schadl–Rogán ügyről, az állami egészségügy helyzetéről és a Digitális gyóntatószék nevű korrupció-bejelentő portálról.

Magyar Péter hangsúlyozta, hogy a nyilvánosság az egyetlen igazi fegyver a Nemzeti Együttbűnözés Rendszere ellen, és ezt a fegyvert használják a kórházak és az egészségügyi válsághelyzet ügyében is. A politikus benyújtotta a felülbírálati indítványát a Völner–Schadl–Rogán ügy kapcsán, amelyet a Facebook-oldalán és a Tisza Párt honlapján is közzétett. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség elutasította az ügyet, de Magyar Péter szerint a felettes ügyészi szervhez kerülő indítványt egy független nyomozási bíró fogja megvizsgálni.

A Tisza Párt elnöke szerint van esély arra, hogy a bíróság megsemmisítse az ügyészség megszüntető határozatát, és bízik abban, hogy lesz olyan bátor nyomozási bíró, aki szembe mer menni a rendszerrel. Magyar Péter azt is hozzátette, hogy az új jogintézményeknek köszönhetően kikerülhetik az ügyészséget korrupciós ügyekben, amit az unió kényszerített ki a kormányon.

Nagyon sokan szeretnének beszélni

A Digitális gyóntatószék portálon keresztül azoknak a bejelentéseire számítanak, akik a közigazgatás magasabb szintjein dolgoznak, vagy a NER cégeiben, és kényszerítve vannak részt venni korrupciós ügyekben. Magyar Péter kiemelte, hogy sok bejelentés érkezik közbeszerzésekkel, például vasútépítési projektekkel kapcsolatban, és ezeket a jogászaik vizsgálják. A politikus hangsúlyozta, hogy a jövőben jogi segítséget nyújtanának azoknak, akik esetlegesen kisebb jogsértések elkövetésére kényszerültek.

A nyilvánosság az egyetlen fegyver

Magyar Péter arra buzdít, hogy mindenki hozza nyilvánosságra a kórházi állapotokat bemutató fotókat és dokumentumokat. A politikus szerint az egészségügyi válsághelyzet nyilvánosságra hozatala miatt a kormány kénytelen volt reagálni, és történtek intézkedések, például a kórházakban megjavították a lifteket és a klímákat.

Az egészségügy és az oktatás érdekli a magyar embereket

Magyar Péter szerint a magyar embereket az egészségügy és az oktatás érdekli, és ezekre a területekre is ki akarják terjeszteni a nyilvánosság erejét. A Tisza Párt elnöke elmondta, hogy az egészségügy után az iskolákat, a szociális intézményeket, a gyermekvédelmi intézményeket és a MÁV vonalait is szeretnék bejárni. Magyar Péter szerint a kórházlátogatásokkal már elérték, hogy a kórházi vezetők között „jó értelemben vett pánik” uralkodjon, és több helyen javításokat végeztek el, például lett vécépapír a mosdókban, alaposabban takarítanak, és olyan klímaberendezéseket kapcsoltak be, amelyek korábban azért nem működtek, mert spóroltak.

Problémás Facebook-bejegyzés

A Nemzeti Adatvédelmi Hatóság felszólította Magyar Pétert, hogy törölje azt a bejegyzését a Facebook-oldaláról, amelyben az ATV munkatársainak vallási hovatartozásáról írt. Magyar Péter szerint ha a bejegyzés sérti a jogszabályokat, akkor törölni fogja. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Magyar Péter azt is elmondta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség szerint nem mondott igazat a volt igazságügyi miniszter hangfelvételét érintő ügyben, mivel nem tett feljelentést az ügyben. Az Ötkert-ügyről szóló kérdésre Magyar Péter azt mondta, eddig senki nem kereste meg a mentelmi jogával kapcsolatban.