A kormányhivatal kivonta a nyilvántartásból Iványiék iskoláit és óvodáját

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) jelentős köztartozások miatt nem tudja biztosítani a működési feltételeket, ezért a kormányhivatal törölte az általuk fenntartott intézményeket a nyilvántartásból. A döntés érinti a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskolát és Gimnáziumot.

A Budapest Főváros Kormányhivatala szerint a MET nem tudja garantálni a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését, mivel jelentős köztartozásokat és közüzemi díjtartozást halmozott fel. A kormányhivatal a közelgő tanévkezdésre tekintettel intézkedik a gyerekek elhelyezéséről, miután a két intézményt kivette az egyházi és a magán fenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából.

A 26 óvodás gyermek érdekében a kormányhivatal a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatokkal lép kapcsolatba, míg a 156 tanköteles és a 89 nem tanköteles tanuló számára biztosított lesz a tanulmányok folytatása. Az érintett szülők tájékoztatást kapnak az elérhető intézményekről.

Iványi Gábor, a MET elnöke szerint a döntés felelőtlen és hihetetlen mértékben érinti a gyerekeket. A lelkész korábban tárgyalt a NAV-val és az Oktatási Hivatallal, és levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben ígéretet tett a köztartozások törlesztésére. Iványi szerint a NAV szóbeli ígéretet tett az inkasszó felfüggesztésére, ha a MET az Európai Bírósághoz fordul, de a Kormányhivatal és az Oktatási Hivatal nem várta meg a működési engedély meghosszabbításához szabott feltételek teljesítését.

A MET és az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját a kormány az elmúlt években ellehetetlenítette, megvonva az egyházi státuszukat, majd a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást nem kötötték meg újra. A MET vidéki iskoláit egy részét átadta az önkormányzatoknak, de Abaújkéren még működik egy nagyobb iskolájuk, ahol egy másik eljárás is zajlik. A NAV az elmúlt években többször is tartott házkutatást és folyamatosan vizsgálódott az Oltalom és a MET után is költségvetési csalás gyanúja miatt, majd az állam 130 milliót vont meg tőlük az oktatási intézményeik tartozásai miatt.

A budapesti iskolákba már elindult a beiratkozás, de a kormányhivatal hat nappal a tanévnyitó előtt törölte őket a nyilvántartásból. Az intézkedés a hajléktalanóvodaként is ismert Wesley óvodát is érinti, ahol a lakcímmel nem rendelkező szülők gyerekei is járhattak.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat nyitott arra, hogy biztosítsa a MET intézményeinek fenntartását, ami azt jelentené, hogy nemcsak a személyi költségeket, hanem az ellátást is biztosítanák az Iványi Gábor vezetése alatt álló egyháztól átvett intézményekben. A Belügyminisztérium azt nyilatkozta, hogy kész átvenni a MET-től az intézményeket, ugyanis a MET inkasszót kapott a NAV-tól a korábbi tartozásai miatt.

Iványi Gábor lelkész korábban arról beszélt, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert a kormánytól nem kapják meg a nekik járó támogatásokat, ezt pedig akkor „politikai gaztettnek” nevezte. Az Oltalom Karitatív Egyesület 90 millió forintot gyűjtött, miután bejelentették a vizsgálatokat a MET ellen, de most kiderült, hogy ez is kevés volt, hogy a MET által felügyelt intézményeket megmentsék. Később a MET gazdasági igazgatóját tartóztatták le költségvetési csalás (6,5 milliárd forint) gyanújával, akit később kiengedtek. Ez év márciusában Iványit hatóság elleni erőszak vádjával hallgatták ki és gyanusították meg. Iványi Gáboréknak júliusban már alig félnapi működésre maradt pénze, és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség úgy fogalmazott, hogy alapítványuk tönkretétele a cél.