Mihályi Győző váratlan halála

A színművészeti társadalom gyászolja Mihályi Győzőt, a Jászai Mari-díjas színészt, aki tragikus hirtelenséggel, hetvenéves korában hunyt el.

A József Attila Színház kedd délelőtt közölte, hogy Mihályi Győző hétfőn, az esti órákban távozott az élők sorából. A Blikk információi szerint Trokán Péter színész kollégája halálhírét csak a lap megkeresésekor értesült, és megdöbbenéssel reagált a történtekre. Trokán Péter elmondása szerint augusztus 20-án még együtt léptek fel a Székesfehérvári Királyi Napokon, ahol Mihályi Győző jó egészségi és lelkiállapotban tűnt.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) saját halottjának tekinti a művészt, aki korábban a szakszervezet elnöke is volt. A József Attila Színház társulatának több mint 20 éven át volt elismert tagja, és hosszú évtizedeken át töltötte be az elnöki posztot a SzíDoSz-nál.

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója megindító szavakkal búcsúzott Mihályi Győzőtől. "Hangja mindig itt cseng a fülemben" – mondta Nemcsák Károly, aki a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában is megemlékezett a színész kivételes pályafutásáról és azt emelte ki, hogy a színház próbál segítséget nyújtani a családnak ebben a nehéz időszakban.

Trokán Péter szerint Mihályi Győző a párjával volt, láthatóan boldogságban, egyetértésben. Vidám volt, tele tervekkel, és semmilyen előjele nem volt annak, hogy bármi gond lenne. Egy neve elhallgatását kérő barátja szerint még Mihályi hetvenedik születésnapján, augusztus 19-én is úgy tűnt, hogy a színész egészségével és lelkiállapotával minden a legnagyobb rendben van.

Lapunk úgy tudja, idegen- vagy önkezűségről nincs szó, Mihályi Győző halálát valamiféle váratlan egészségi gond okozhatta.

Kautzky Armand, aki szakmailag több szál fűzött az elhunyt színészhez, példaképének tartotta Mihályi Győzőt a szinkron világában, és együtt játszottak az Újszínházban. Kautzky rendezte a Hangemberek című darabot is, amelyben Mihályi nagy sikert aratott. Kautzky szerint Mihályi nem csupán tehetséges művész, hanem szociálisan nagyon érzékeny ember is volt, aki fontos szerepet játszott az elesettek megsegítésében.

Mihályi Győző ritkán beszélt a magánéletéről: első feleségétől, Molnár Zsuzsa színésznőtől két gyermeke született, Dávid és Barbara. Második házassága a nála 35 évvel fiatalabb Tímeával 2023-ban ért véget, és több forrás is megerősítette, hogy a válás után ismét egy nála fiatalabb hölgy oldalán találta meg a boldogságot. Nemcsák Károly szavai szerint Molnár Zsuzsa, Mihályi két gyermekének édesanyja is a színház kolléganője, és a színház próbál segítséget nyújtani a családnak ebben a nehéz időszakban.

Szakmai és magánéletét némiképp beárnyékolta, amikor 2019-ben botrányba keveredett: az Újszínházban egy folyosói pletyka nyomán molesztálás miatt indult belső vizsgálat ellene, és bár ennek során nem került elő az állítást igazoló bizonyíték, a színész egészsége megsínylette a vádakat.

Az utolsó interjújában, amely a koronazas.hu-nak adott, Mihályi Győző a Székesfehérvári Királyi Napokon való fellépéséről és a magyar történelem iránti elkötelezettségéről beszélt. "Biztosan elvonási tüneteim lennének, ha kimaradnék a szereposztásból" – mondta a színész, aki a rendezvényen narrátorként vett részt, és új tervekkel vágott neki a szerepének. Az interjúban Mihályi Győző a magyar történelem fontosságát hangsúlyozta, és azt, hogy a múltból táplálkozva erőt meríthetünk.