A kurszki atomerőmű dróntámadások miatt fenyegetett

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi szerint fennáll a nukleáris incidens veszélye a kurszki atomerőműnél, miután dróntámadások nyomaira bukkant a létesítmény közelében.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója kedden látogatott el a Kurszk megyében található orosz atomerőműhöz, ahol megállapította, hogy az erőmű „a normálishoz nagyon közeli üzemmódban működik”, azonban a közelben zajló harci cselekmények miatt komoly aggályokat fogalmazott meg a biztonsági rendszerrel kapcsolatban. Grossi a sajtónak elmondta, hogy az erőmű megtekintése során dróntámadások nyomait látta, és arról beszélt, hogy „az a tény, hogy az atomerőműtől néhány kilométerre harci cselekmények zajlanak, nagy aggályokat, nyugtalanságot kelt a biztonsági rendszerrel kapcsolatban”.

Az orosz állami atomenergetikai vállalat, a Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov szerint a NAÜ küldöttségének megmutatták a kurszki atomerőmű elleni ukrán támadások nyomát, és kijelentette, hogy „nem lehet kétséges, hogy ki hajtotta végre ezeket a csapásokat, honnan érkeztek”. Vlagyimir Putyin orosz elnök is állította, hogy Ukrajna dróncsapást próbált mérni az erőműre, és ő hívta Grossit a létesítményhez. Ukrajna azonban orosz propagandának minősítette az állításokat.

Grossi a látogatás során egy működő erőművi blokk reaktorcsarnokában, gépházában és vezérlőtermében is járt, valamint a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójában is. A főigazgató hangsúlyozta, hogy egy atomerőmű semmilyen körülmények között sem lehet katonai akció célpontja, és egyik fél sem használhatja fel katonai célokra.

A NAÜ főigazgatója a jövő héten szeretne találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megvitassa vele az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet, és hogy a NAÜ, Kijev kérésének megfelelően, bővítse megfigyelőinek jelenlétét más ukrajnai nukleáris létesítményeknél is.

A NAÜ főigazgatóját a nap folyamán fogadta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Az erőmű sajtószolgálatának közleménye szerint Vadim Jeleckih személyzeti igazgatóhelyettes elmondta, hogy az orosz szakszolgálatok minden biztonsági intézkedést meghoznak a létesítmény maximális védelme érdekében, és hogy urai a helyzetnek, az üzemi körülményeket ellenőrzés alatt tartják. Artyom Sarov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma tájékoztatáspolitikai osztályának igazgatóhelyettese közölte, hogy a kurszki régióban a háttérsugárzás normális.