A majomhimlő terjedése miatt Afrika segítséget kér

Az afrikai kontinens súlyos egészségügyi válsággal néz szembe a majomhimlő (mpox) gyors terjedése miatt, amely aggasztó méreteket öltött, és a Kongói Demokratikus Köztársaság már külföldi segítséget kér.

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya Japánhoz fordult segítségért, és legalább 2 millió adag mpox elleni vakcina adományozását kérte. Ngashi Ngongo, az Afrikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (Africa CDC) munkatársa tájékoztatott arról, hogy a Japánnal folytatott tárgyalások előrehaladottak, és a vakcinákra elsősorban a gyermekek védelme érdekében van szükség. Cris Kacita, a kongói járványügyi csoport vezetője megerősítette, hogy több mint 2 millió adag vakcinát kért országuk Japántól.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, miután egy új, Ib klád néven ismert törzs terjedt át Kongóból a szomszédos afrikai országokba, valamint Svédországban is kimutatták. Az Africa CDC adatai szerint 2024 augusztus 26-ig 13 afrikai ország több mint 22 800 mpox megbetegedést és 622 halálesetet jelentett.

Jean Kaseya, az afrikai CDC főigazgatója aggodalmát fejezte ki a kontinens felkészültségével kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy korábban a koronavírus-járvány idején sem álltak rendelkezésre a szükséges vakcinák, gyógyszerek, és egyéb eszközök, és most is hasonló helyzetben vannak. A helyzet megoldására Japán és más országok segítségére van szükség, és az első mpox vakcinák várhatóan szeptember első hetében érkeznek Afrikába.

Dimie Ogoina, a WHO szakértője szerint a nemzetközi közösség évtizedek óta tartó hanyagsága vezetett ahhoz, hogy a majomhimlő könnyebben terjedő variánsa ütötte fel a fejét Afrikában, ahol kevés erőforrás áll rendelkezésre a vírus terjedésének megfékezésére. A majomhimlő éveken át szinte észrevétlenül terjedt, mígnem 2022-ben több mint 70 országban robbant ki a járvány.

A majomhimlő jelenleg Afrikában szexuális úton, gyerekek közötti szoros kontaktussal, valamint várandós nők körében is terjed. A 50 év feletti emberek többsége be van oltva himlő ellen, ami némi védelmet nyújt a majomhimlő ellen is, de Afrika fiatal népességére ez már nem jellemző. A WHO a majomhimlő új variánsának afrikai terjedése miatt nemzetközi szintű egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett.

Az ACDC adatai szerint a kontinensen több mint 22 800 ember fertőződött meg, és 622 halálesetet jegyeztek fel. Az új fertőzések száma az elmúlt héten 200 százalékos emelkedést mutatott. A fertőzések és halálozások többségét a Kongói Demokratikus Köztársaságból jelentették, ahol főként 15 év alatti gyerekeket érint a betegség. Ogoina szerint sajnálatos, hogy a majomhimlő már 54 éve jelen van, de csak most kezd gondolkodni a nemzetkösség azon, hogyan tudnák gyógyítani a betegeket. Az ebolajárványok megfékezésére kidolgozott stratégiák esetleg hasznosak lehetnek a majomhimlő esetében is.

Becslések szerint Afrikának mintegy 10 millió dózis vakcinára lenne szüksége, de várhatóan csak körülbelül 500 ezer fog eljutni hozzájuk, és bizonytalan, hogy egyáltalán mikor.