Üzemanyagárak csökkenése Magyarországon

Magyarországon tovább folytatódik az üzemanyagárak csökkenése. Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára literenként 4 forinttal, a gázolajé pedig 2 forinttal mérséklődik. A benzin átlagára így már 600 forint alá süllyedt.

Az üzemanyagárak csökkenése nem új jelenség, hiszen a múlt héten a benzin ára 15 forinttal, a gázolajé pedig 12 forinttal csökkent. Jelenleg a 95-ös oktánszámú benzin átlagára 599 forint, míg a gázolajé 603 forint literenként. Ez azt jelenti, hogy a benzin ára először csökkent 600 forint alá június közepe óta.

A keddi árcsökkentés következtében van esély arra, hogy mind a benzin, mind a gázolaj ára 600 forint alá kerüljön. Az árak júniusi mélypontjukat követően a kormány bejelentései nyomán fokozatosan emelkedtek, azonban július eleje óta a benzin ára 19 forinttal (több mint 3%-kal), a gázolajé pedig 28 forinttal (4,5%-kal) csökkent. A változás mértékének érvényesítése kedden kiderül, írta a holtankoljak.hu.

Az üzemanyagárak kérdése hónapokon át téma volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Nagy Márton április közepén beszélt arról, hogy nincs kizárva egy újabb üzemanyagárstop, majd néhány nappal később egy sajtóeseményen azzal folytatta, javasolni fogja, hogy a kormány avatkozzon be az árakba a következő kormányülésen. Ez akkor végül elmaradt, helyette felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” a lehető legrövidebb időn belül.

Két héttel később elmondta, hogy a kormány áttekintette az üzemanyagárak helyzetét, és arra jutott, hogy az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak a kéréséhez, annak eleget téve közelítették áraikat a szomszédos országok átlagáraihoz. A bejelentés napján újabb árcsökkentést jelentettek be a kereskedők, ez a 95-ös benzin esetében 616, a gázolajéban 607 forintot jelentett. A Világgazdaság szerint az elmúlt hetek áresését gyakorlatilag egy az egyben „lenyelték” a hazai üzemanyag-kereskedők, és már rég 600 forint alatt kellene lennie a benzin és a gázolaj árának.