Izlandi jégbarlangomlás: Egy turista meghalt, két eltűntet keresnek

Izland déli részén, a Breiðamerkurjökull gleccsernél beszakadt egy jégbarlang, aminek következtében egy külföldi turista életét vesztette, egy másik megsérült, és két további turista eltűnt. A mentőalakulatok nagyszabású akciót indítottak a keresésükre.

A tragédia vasárnap délután történt, amikor egy 25 fős turistacsoportot ért a baleset egy irányított túra során. A csoport egy idegenvezetővel látogatta meg a híres jégbarlangokat, amikor a jégfal beomlott alattuk. A balesetben egy ember azonnal halottnak nyilvánítottak, egy másik turista megsérült, akit kórházba szállítottak, és nincs életveszélyes állapotban, míg két személy eltűnt.

A helyi rendőrfőnök, Sveinn Kristján Rúnarsson szerint a mentési körülmények rendkívül nehezek, mivel a gleccserbe nehéz eljuttatni a felszerelést, és a munkát manuálisan kell végezniük. A turisták a barlangszájak közötti szakadékban tartózkodtak, amikor a tragédia bekövetkezett.

A mentőakcióban mintegy kétszázan vesznek részt, és a munka az éjszaka folyamán is zajlott. A rendőrfőnök szerint semmi nem utal arra, hogy a gleccsert nem lett volna szabad megközelíteni, és a túrákat tapasztalt hegyi vezetők irányítják. A keresést éjszakára szüneteltették, de hétfő reggel folytatódott.

A baleset előtt pár nappal Izlandon jelentős vulkánkitörés történt a Reykjanes-félszigeten, ami a szeizmikus aktivitások fokozódására utalhat. A vulkánkitörések és a geológiai mozgások miatt a helyiek felkészültek az ilyen eseményekre, és a kutatók mesterséges gátakat építettek a geológiai rendszerek aktivitásának kordában tartására.

A rendőrfőnök megerősítette, hogy az összes érintett külföldi turista volt, és azt mondta, hogy semmi sem utal arra, hogy nem lett volna szabad elmenni kirándulni a barlangba. "A jégbarlangi túrák szinte egész évben zajlanak", tette hozzá. "Tapasztalt és erős hegyi vezetők vezetik ezeket a túrákat. Mindig lehetünk balszerencsések. Bízom ezekben az emberekben, hogy felmérik a helyzetet – mikor biztonságos és mikor nem biztonságos menni, az idők során jó munkát végeztek. A föld itt él, így bármi megtörténhet" – fogalmazott Rúnarsson.