A solingeni késes terrortámadás és a német migrációs politika jövője

A német politika új korszakhatára érkezhet a solingeni késes terrortámadás után, amely három halálos áldozatot követelt. Olaf Scholz német kancellár a támadás helyszínén, Solingenben jelentette be, hogy kormánya szigorítani fogja a fegyverekkel kapcsolatos jogszabályokat, különös tekintettel a kések birtoklására és használatára, javítani kívánja az illegális migráció elleni fellépést, valamint a kitoloncolási folyamatokat.

A kancellár a támadás után három nappal látogatott el Solingenbe, ahol a sajtótájékoztatón terrortámadásnak minősítette az eseményeket, és szigorú, gyors büntetést sürgetett. Scholz kiemelte, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy kitoloncolják azokat, akik nem tartózkodhatnak Németországban. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, és a 26 éves elkövetőt, Issza al H.-t már tavaly óta ki akarták toloncolni az országból, de a kitoloncolást nem hajtották végre, mivel a férfit nem találták a menekültközpontban a határozat végrehajtásának időpontjában. A kancellár köszönetet mondott azoknak is, akik a támadás után azonnal reagáltak és megpróbálták megmenteni az áldozatok életét. Scholz a sajtótájékoztató előtt találkozott a város polgármesterével és a tartomány miniszterelnökével is.

Az ellenzéki pártok, köztük a CDU és az AfD, még szigorúbb lépéseket várnak a kormánytól. A CDU elnöke, Friedrich Merz a hétvégi hírlevelében felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent a hasonló bűncselekmények megakadályozására. Merz szerint nem érkezhet több menekült Szíriából és Afganisztánból, és azonnali deportálást sürget azok számára, akik nem kapnak menekültstátuszt. A CDU elnöke a dublini egyezmény visszaállítását és a határellenőrzés visszaállítását is szorgalmazza. Az AfD a türingiai és szászországi tartományi választások előtt a migrációs kérdést használja fel a támogatottság növelésére, és a felmérések szerint vezet a kormánykoalíció pártjai előtt.

A kormány több tagja is lépéseket vetett fel a solingeni támadás után. Robert Habeck alkancellár és Nancy Faeser belügyminiszter szigorúbb fegyvertörvényeket szorgalmaznak. Marco Buschmann igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a kormányülésen ismét tárgyalni kezdtek a témáról. Habeck szerint a bűncselekményt elkövetők nem lennének jogosultak a németországi tartózkodásra, és a hatóságoknak hatékonyabban kellene végrehajtaniuk a kitoloncolást.

Scholz korábban is ígéretet tett a kitoloncolások növelésére, amelyek 2022-ben és 2023-ban is nőttek. Az SPD pártelnöke, Saskia Esken szerint a bűncselekményt elkövető menekülteket és az iszlamista veszélyt jelentő személyeket azonnal deportálni kellene Afganisztánba vagy Szíriába. Esken arra buzdította a tartományok belügyminisztereit, hogy rendeljék el a kések betiltását.

Olaf Scholz szerint fel kell gyorsítani az illegális bevándorlók kitoloncolását Németországból. A kancellár a múlt héten egy szíriai férfi által elkövetett solingeni késes támadás után beszélt erről, amely során három ember életét vesztette. Scholz azt ígérte, hogy a kormány „nagyon gyorsan szigorítani fog” a fegyvertartási törvényeken, és tilalmi zónákat határoznak meg a késhasználatra, fokozzák a motozással járó ellenőrzéseket, többek között a nyilvános rendezvényeken. Friedrich Merz és az AfD vezetője, Alice Weidel is szigorúbb intézkedéseket követeltek, de a szakértők szerint az ilyen javaslatok nem megvalósíthatók, és összeegyeztethetetlenek a német és az európai uniós joggal. Az ügyészség szerint a késes támadás feltételezett elkövetője, Issza al H. az Iszlám Állam híve volt, és a német titkosszolgálatok adatbázisában nem szerepel a nyilvántartott radikális iszlamisták között. Szombat este feladta magát, és gyilkosság és terrorszervezethez való tartozás gyanújával vették őrizetbe. A németországi muszlim szervezetek elítélték a támadást, illetve egyelőre nem világos, hogy volt-e tényleges kapcsolat a férfi és az Iszlám Állam között.