Tojásárak: Emelkedés várható ősszel

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a tojás árai túl alacsonyak, és ez veszélyezteti a termelés fenntarthatóságát. Az előrejelzések szerint az ősszel emelkedni fognak az árak a termelési költségek és az extrém időjárás miatt.

A Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi alacsony fogyasztói árak nem tükrözik a termelés valós költségeit, és ez a termelők terheit növeli. A takarmányárak emelkedése és az időjárás okozta terményárak változékonysága miatt szükségessé válik az áremelés. A kormány által megszüntetett árszabályozás ellenére a fogyasztói tojásárak nem növekedtek, ami csökkentette a termelők profitját és a kereskedők hasznát tulajdonképpen az állattartók fizetik meg.

A Szövetség szerint a tojáságazatban tapasztalható áringadozások károsak, és hosszú távú megállapodásokra van szükség a termelők és a kereskedők között az árstabilitás és a belföldi piac egyensúlyának biztosítása érdekében. A termelési költségek növekedése és a bevételek csökkenése miatt jelentős áremelésre lehet számítani az ősszel.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége hangsúlyozza, hogy a hosszú távú megállapodások hiánya nehezíti az árstabilitás fenntartását, és minden ágazati szereplő érdekeit szolgálná, ha olyan megállapodások születnének, amelyek hullámzás helyett árstabilitást teremtenének. Az áremelkedés várhatóan az ősz kezdetétől kezdődik majd.