Orosz támadáshullám Ukrajna ellen

Oroszország hétfő reggel masszív rakéta- és dróntámadást indított Ukrajna ellen, melynek következtében az egész országban, beleértve Kijevet is, áramkimaradások voltak, és számos városban jelentettek robbanásokat.

Az orosz légierő, beleértve a MiG-31 vadászgépeket, Tu-22, Tu-95 és Su-57 bombázókat, több száz rakétát és drónt indított Ukrajna felé. A támadások következtében Kijevben és más városokban is áramkimaradások voltak, és az infrastruktúra jelentős károkat szenvedett. A kijevi polgármester, Vitalij Klicsko szerint a főváros több kerületében is áram- és vízellátási problémák merültek fel.

Az ukrán légierő jelentése szerint az orosz stratégiai bombázók több rakétát is kilőttek, és legalább három ember vesztette életét a támadások során. A robbanások több városban is történtek, többek között Odesszában, Vinnicában, Zaporizzsjában, Kremenčukban, Dnyipróban, Hmelnickijben, Kropivnyckijben és Krivoj Rogban, valamint Lviv, Rivne és Ivano-Frankivszk régiókban. Lutszkban egy lakóépület megrongálódott, és egy halálos áldozatot is jelentettek.

Az orosz támadásokra válaszul Ukrajna is jelentős dróntámadásokat hajtott végre Oroszország ellen. A lengyel légierőt is riasztották az orosz fenyegetések miatt, és lengyel vadászgépek, valamint szövetséges repülőgépek kerültek bevetésre a lengyel légtérben. A hétfő hajnali támadások során egy ismeretlen objektum behatolt a lengyel légtérbe, amely nem volt rakéta, és jelenleg is folyamatban van az azonosítása. A lengyel haderő keresi az esetleges becsapódás nyomait.

Az orosz támadások hatása a szomszédos Moldovában is érezhető volt, ahol szintén áramkimaradások voltak. Ukrajna "Legyőzhetetlenség állomásokat" hozott létre generátorokkal és fűtéssel az energiaválság kezelésére. Az orosz erők közel három hete küzdenek azért, hogy visszaszorítsák az ukrán csapatokat.