Magyar egészségpénztárak: Többet költenek magánellátásra, mint gyógyszerekre

Évtizedek óta először fordult elő, hogy a magyar egészségpénztárak többet költenek magánegészségügyi szolgáltatásokra, mint gyógyszerekre. Az idei év első felében a tagok száma 31 ezerrel nőtt, meghaladva az 1,155 milliót, a bevételek pedig rekordmagasságot értek el 33,6 milliárd forinttal, ami 25%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Az egészségpénztárak taglétszáma folyamatosan emelkedik, az idei év első felében 31 ezerrel nőtt. A bevételek tekintetében is jelentős növekedést tapasztalhatunk, hiszen a tagdíjbevételek 33,6 milliárd forintra rúgtak, ami 25%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az egyéni hozzájárulások több mint 27%-kal, míg a munkáltatói hozzájárulások közel 14%-kal nőttek a 2023-as adatokhoz képest.

Az egészségpénztárak eszközei is gyarapodtak, az év első felében elérve a közel 90 milliárd forintot. A magánegészségügyi szolgáltatásokra fordított összegek először haladták meg a gyógyszerekre költött kiadásokat az elmúlt 25 évben, 18,43 milliárd forintot költöttek magánellátásra szemben a 18,26 milliárd forinttal a gyógyszerekre. A legnagyobb kiadások a magánegészségügyi szolgáltatások, a gyógyszerek és az orvosi segédeszközök voltak, amelyek összesen 47,8 milliárd forintot tettek ki az idei év első felében.

A 2023-as évben az egészségpénztárak rekordösszeget, 81 milliárd forintot fizettek ki különböző szolgáltatásokra, ami 25,7%-os növekedést jelent a 2022-es évhez képest. Az egészségpénztárakban lévő egyenlegek számos kiadásra felhasználhatók, többek között lakáshitel-törlesztésre, gyermek születéséhez kapcsolódó kiadásokra vagy iskolakezdésre. A tagok spórolhatnak a 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítés miatt, ha fél évig várakoznak a pénz elkölthetőségével.